In samenwerking met Techneco plaatsen wij aardwarmtepompen. Deze aardwarmtepompen zijn geschikt om woningen gasloos te maken, en worden eigenlijk nooit hybride (met bestaande CV) opgesteld. Ook worden ze in praktijk zelden tot nooit in bestaande bouw toegepast, omdat er erg veel bij komt kijken. Hieronder een beschrijving, inclusief foto’s van een nieuwbouwproject wat wij uit hebben gevoerd te Ede.

Het besluit aardwarmtepomp of een luchtwarmtepomp

Aardwarmtepomp of toch luchtwarmtepomp? Met die vraag worstelen veel mensen. Grond is niet beter of betrouwbaarder! Het is wel iets zuiniger, vooral als je veel koelt, het maakt geen geluid, maar tevens ook een stuk duurder (vaak al snel 10.000 euro). Aardwarmtepompen zet je vooral in als je geen buitenunit van een luchtgekoppelde warmtepomp kwijt kan (die mogen 30 meter van huis staan!), of je het gewoon mooie techniek vind. Want dat is het tenslotte wel. Tenslotte; een warmtepomp aardwarmte levert bij -10 graden celcius buitentemperatuur hetzelfde als een luchtgekoppelde warmtepomp met hetzelfde vermogen.

Vooraf het installeren van een aardwarmtepomp installatie

Het belangrijkste vooraf wat geregeld moet worden is de warmteverliesberekening. Zonder deze berekening kan en mag een project volgens NEN-voorwaarden niet uitgevoerd worden. Deze berekening kunnen wij voor u uit laten voeren door een ingenieursbureau, en kost ongeveer 200-250 euro. Deze berekening bepaalt hoeveel warmte een woning verliest in kilowatts bij een buitentemperatuur van -10 graden Celsius. In praktijk komt het bij nieuwbouw uit op ongeveer 35-40 Watt per vierkante meter, voornamelijk afhankelijk van manier van ventileren (mechanisch of met warmte-terugwin). Een woning van 200 m2 verwarmd vloeroppervlak en warmte-terugwin-ventilatie verliest bij -10 graden Celcius in praktijk ongeveer 7-8 kiloWatt aan warmte. Een pomp (zowel luchtwarmtepomp als een aardwarmtepomp) dient dit dus te kunnen leveren bij die buitentemperatuur.

Aardwarmtepomp installatie

De installatie van een aardwarmtepomp bestaat uit enkele stappen. Om je een zo goed mogelijk beeld te geven van deze stappen hebben wij ze hieronder voor je uitgeschreven.

Stap 1; het boorgebied klaar maken.

Voordat er geboord kan worden moet eerst bepaald worden waar de boringen gezet gaan worden (6 meter uit elkaar, minimaal 3 meter van een gevel). Meestal zijn dag 2 stuks van 80-120 meter diep. De boorplekken bepalen we van te voren, en geven we aan op het boorplan. Op de plek van de boringen moeten vervolgens met een graafmachine 2 grote gaten van 1,5m3 gegraven worden voor het spoelwater, in totaal ongeveer 15.000 liter. Het stuk grond gaat dus ook volledig op z’n kop, en er komt enorm veel water bij vrij.

Stap 2; het boren.

Nu kan het boren eindelijk beginnen. Een enorme boorinstallatie rijdt het perceel op, en gaat gaten boren van ongeveer 16cm doorsnede, in dit geval 2 stuks van 80 meter diep. Er wordt water ingespoten om zand en stenen omhoog te brengen en tevens om te zorgen voor tegendruk zodat het boorgat niet instort. Dit boren duurt ongeveer 15 minuten per gat.

Stap 3; het inbrengen van slangen.

Na het boren worden er per gat 2 ethyleenslangen ingebracht van elk ongeveer 4cm doorsnede. Onder aan de slang zit een U-bocht. Onderaan de slang hangt een gewicht. De slang wordt door de graafmachine het gat in ‘geduwd’. Vervolgens wordt het gat gevuld met een klei-emulsie, ingebracht door water. Hierdoor komt er tussen grondlagen onderling geen ‘vervuiling’. Het boren en het inbrengen van de slangen zit er nu op, de dag is voorbij.

Stap 4; de verticale warmtewisselaar spoelen en vullen.

De slangen worden gespoeld, gereinigd en tenslotte gevuld met waterglycol (25% glycol, 75% water). Dit middel warmt onderweg naar beneden op, en komt warmer naar boven. Denk aan een temperatuurverschil van 2-3 graden. Een bron is rond de 11 graden, beneden diep in de grond. Net als een luchtwarmtepomp maakt een aardwarmtepomp gebruik van een gesloten circuit gevuld met een koudemiddel. Met behulp van compressie en expansie wordt daar voortdurend een beetje warmte uit gewonnen. Om het koudemiddel vervolgens weer op temperatuur te brengen, gebruikt het apparaat water dat warmte haalt uit verticale bodemwarmtewisselaar.

Stap 5; het verbinden en naar binnen brengen van de slangen.

De 4 slangen die uit de 2 boorgaten steken worden onderling verbonden door middel van twee slangen die door een geul lopen. Deze slangen worden naar binnen gevoerd door een uitsparing in de fundering. Hierdoor loopt het waterglycol naar binnen.

Stap 6; het monteren van de binnenunit.

Binnen is er flink wat ruimte nodig voor alle apparatuur. In de grote kast zit de compressor en de warmtewisselaar om de warmte uiteindelijk af te geven aan het water wat door uw vloerverwarming loopt. Daarnaast zijn er buffers en expansievaten nodig. Tenslotte een boiler (200 of 300 liter) om mee te douchen.

 

Stap 7; het in gebruik stellen en testen van de aardwarmtepomp.

Werking warmtepomp aardwarmte – Na plaatsing wordt de pomp door de leverancier getest en gekeurd op ongeveer 50 punten. Is alle hardware aanwezig, en juist aangesloten? Werken alle bedrijfsfuncties? Zijn alle te meten waardes juist? U ontvangt van deze check een keurig overzicht. De warmtepomp wordt op afstand continue gemonitord op juiste werking.

Stap 8; zonnepanelen plaatsen!

Zo’n mooie aardwarmtepomp kan natuurlijk niet zonder zonnepanelen. Hiermee maakt u uw woning energieneutraal, als u voldoende zonnepanelen kunt zetten.