zonnepanelen
  • Duurzame energie
  • Stil en betrouwbaar
  • Terugverdientijd van 6-7 jaar
  • Gratis advies op maat

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen? Bij het kopen van panelen komen een aantal zaken kijken. De aanschaf van panelen is niet zomaar gedaan. Het is goed inzicht te krijgen wat de kosten van zonnepanelen zullen zijn en wat de mogelijkheden zijn wanneer u panelen aanschaft. Daarnaast is het fijn inzicht te krijgen in wat de besparing van uw kosten zullen zijn.

Alles wat je moet weten als je zonnepanelen gaat kopen:

Panelen en gasvrij wonen

Zonnepanelen zijn stil, betrouwbaar, doen wat ze moeten doen en horen simpelweg op ieder huis thuis. De tijd van gas is voorbij, de tijd van benzine ook. We investeren steeds meer in elektrisch rijden, verwarmen en koken. Het opwekken van eigen stroom is het voordeligst in de kosten en daarbij ook het duurzaamst. Een windmolen in de achtertuin is helaas over het algemeen geen praktisch idee, dus komt u automatisch uit bij zonnepanelen. Zolang een dak zes zomermaanden per jaar schaduwvrij is, kun je er rendabel een zonnestroomsysteem op plaatsen. Oost/west daken zijn zéér bruikbaar, waar daken enige schaduw hebben lossen we dat op met optimizers (van Tigo of SolarEdge). Hierdoor werken alle zonnepanelen los van elkaar.

Wilt u graag volledig duurzaam en gasvrij warmte produceren, dan is een combinatie warmtepomp en panelen helemaal ideaal om op uw energie te besparen.

Meer informatie betreft de aanschaf van zonnepanelen

Per situatie is er een passende oplossing. Wij informeren graag wat de mogelijkheden voor u zijn en welke oplossing het beste bij u past. Lees alle bovenstaande linkjes door om informatie omtrent de aanschaf van panelen te verschaffen. Wilt u graag meer informatie en passend advies bij de aanschaf van de juiste zonnepanelen? Neem dan gerust contact met ons op.

Zonnepanelen

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².
Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard zonnepaneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMCgebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

Werking zonnepaneel

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

  1. Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.
  2. Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.
  3. Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart u niet alleen op uw energie, maar op uw gasrekening.

Zonnepanelen berekenen

Om het aantal zonnepanelen te berekenen dat je nodig hebt, zijn er een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  • Bepaal je energieverbruik: Kijk naar je elektriciteitsrekeningen om een idee te krijgen van je gemiddelde energieverbruik in kilowattuur (kWh) over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar.
  • Bereken je dagelijkse energieverbruik: Deel het jaarlijkse energieverbruik door 365 om een ruwe schatting te krijgen van je dagelijkse energieverbruik.
  • Bepaal de benodigde capaciteit van de zonnepanelen: Zonnepanelen worden meestal gemeten in wattpiek (Wp). De gemiddelde jaarlijkse opbrengst van een zonnepaneel varieert, afhankelijk van factoren zoals de locatie en het type paneel. Een ruwe schatting is dat 1 kWp aan zonnepanelen ongeveer 850-1.000 kWh per jaar kan opwekken, afhankelijk van de omstandigheden.
  • Bereken het benodigde vermogen: Deel je dagelijkse energieverbruik door het geschatte jaarlijkse opbrengst per kWp om het benodigde vermogen van de zonnepanelen te bepalen. Bijvoorbeeld, als je dagelijks energieverbruik 10 kWh is en een kWp aan zonnepanelen ongeveer 900 kWh per jaar kan opwekken, heb je ongeveer 11 kWp aan zonnepanelen nodig (10 kWh / 900 kWh/kWp = 11 kWp).

Houd er rekening mee dat dit een ruwe schatting is en dat er andere factoren zijn die de efficiëntie van zonnepanelen kunnen beïnvloeden, zoals de oriëntatie van je dak, de hellingshoek, schaduw en het type zonnepanelen dat je kiest. Het is altijd raadzaam om een professionele installateur te raadplegen om een nauwkeurigere berekening te krijgen op basis van je specifieke situatie.