De besparing van zonnepanelen, wellicht de grootste vraag bij de aanschaf. De meest gestelde vraag is dan ook wat de terugverdientijd is van zonnepanelen.

Terugverdientijd privé

Privé kunnen we kort zijn; daar is de terugverdientijd tussen de 5 en 8 jaar, afhankelijk van de ligging van uw dak en de grootte / complexiteit van het systeem. We hebben het over compleet geïnstalleerde systemen, inclusief BTW.

Om uw besparing te berekenen gaat u als volgt te werk:
Investering ex BTW (de BTW krijgt u terug) / (geschatte opwek op jaarbasis in kWh * uw energietarief (gemiddeld 22,7 cent)).

Voorbeeld:
Een offerte voor 15 zonnepanelen á 270WP wekt op jaarbasis 3850kWh op.
Dit bespaart u 874 euro per jaar.
De investering bedraagt 5650 euro ex BTW.
De terugverdientijd is 6,5 jaar.

Uw besparing zonnepanelen berekenen?

Wilt u een specifieke berekening toegepast op uw situatie dan horen wij dat graag. Neemt u vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over terugverdientijden en kosten / baten.

Terugverdientijden zakelijk

Voor bedrijven met rechtsvorm Eenmanszaak of VOF zijn er terugverdientijden te realiseren vanaf 2 jaar. In de meeste gevallen ligt de terugverdientijd voor deze rechtsvormen rond de 4-7 jaar, zonder subsidie, met een financieel rendement van 6-7% / jaar, over een periode van minimaal 25 jaar. Een prima rendement en terugverdientijd op een investering die goed is voor het imago van uw bedrijf. Om het voor u overzichtelijk te maken hebben we de terugverdientijden in de volgende tabel ondergebracht:

Voor B.V.’s ligt de terugverdientijd wat hoger, vanaf 7 jaar. Dit komt doordat B.V.’s relatief gezien minder belasting betalen (20-25%) en vaak meer stroom gebruiken. We kunnen concluderen dat voor alle bedrijven die minder dan 50.000 kWh / jaar verbruiken zonnepanelen altijd interessant zijn, ongeacht de rechtsvorm.

Belastingvoordelen

Om deze terugverdientijden te realiseren is het van belang dat er eigen vermogen aanwezig is (bijv. 50% van de investering), en dat er met de onderneming winst is / wordt gemaakt. Er kan groen geleend worden, met de daarbij behorende fiscale voordelen, dit heeft echter wel invloed op uw rendement.

Voorbeeld (voor praktijkvoorbeelden die al zijn uitgevoerd klikt u hier) eigen situatie (The Sunshine Company).

besparing zonnepanelen

The Sunshine Company is een VOF en verbruikt ongeveer 14.000 kWh / jaar. Het bedrijf kan de belastingvoordelen toepassen in de 33 – 42% belastingtariefsgroep. Er zijn 68 zonnepanelen geplaatst, die wekken per jaar 14.000 kWh op. De belastingdienst ‘betaalt’ grotendeels (60-70%) de investering. Het overige deel van de investering is terugverdiend binnen 4 jaar. Een rendement op de investering van 6,4% per jaar, over een periode van minimaal 30 jaar. Kortom; door een investering die grotendeels aftrekbaar is van de belasting hebben wij onze energierekening de komende 30 jaar op nul gezet! Hier kunt u de huidige dagopbrengst van ons systeem zien.