besparing zonnepanelen
  • Terugverdientijd privé 5-8 jaar
  • Terugverdientijd zakelijk vanaf 2 jaar
  • Belastingvoordeel

Besparing zonnepanelen

De besparing van zonnepanelen, wellicht de grootste vraag bij de aanschaf. De meest gestelde vraag is dan ook wat de terugverdientijd is van zonnepanelen.

Terugverdientijd privé

Privé kunnen we kort zijn; daar is de terugverdientijd tussen de 5 en 8 jaar, afhankelijk van de ligging van uw dak en de grootte / complexiteit van het systeem. We hebben het over compleet geïnstalleerde systemen, inclusief BTW.

Om uw besparing te berekenen gaat u als volgt te werk:
Investering ex BTW (de BTW krijgt u terug) / (geschatte opwek op jaarbasis in kWh * uw energietarief (gemiddeld 22,7 cent)).

Voorbeeld:
Een offerte voor 15 zonnepanelen á 270WP wekt op jaarbasis 3850kWh op.
Dit bespaart u 874 euro per jaar.
De investering bedraagt 5650 euro ex BTW.
De terugverdientijd is 6,5 jaar.

Uw besparing zonnepanelen berekenen?

Wilt u een specifieke berekening toegepast op uw situatie dan horen wij dat graag. Neemt u vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over terugverdientijden en kosten / baten.

Terugverdientijden zakelijk

Voor bedrijven met rechtsvorm Eenmanszaak of VOF zijn er terugverdientijden te realiseren vanaf 2 jaar. In de meeste gevallen ligt de terugverdientijd voor deze rechtsvormen rond de 4-7 jaar, zonder subsidie, met een financieel rendement van 6-7% / jaar, over een periode van minimaal 25 jaar. Een prima rendement en terugverdientijd op een investering die goed is voor het imago van uw bedrijf. Om het voor u overzichtelijk te maken hebben we de terugverdientijden in de volgende tabel ondergebracht:

besparing zonnepanelen schema

Voor B.V.’s ligt de terugverdientijd wat hoger, vanaf 7 jaar. Dit komt doordat B.V.’s relatief gezien minder belasting betalen (20-25%) en vaak meer stroom gebruiken. We kunnen concluderen dat voor alle bedrijven die minder dan 50.000 kWh / jaar verbruiken zonnepanelen altijd interessant zijn, ongeacht de rechtsvorm.

Belastingvoordelen besparen zonnepanelen

Om deze terugverdientijden te realiseren is het van belang dat er eigen vermogen aanwezig is (bijv. 50% van de investering), en dat er met de onderneming winst is / wordt gemaakt. Er kan groen geleend worden, met de daarbij behorende fiscale voordelen, dit heeft echter wel invloed op uw rendement.

Praktijkvoorbeeld

Voorbeeld (voor praktijkvoorbeelden die al zijn uitgevoerd klikt u hier) eigen situatie (The Sunshine Company).

besparing zonnepanelen dak

The Sunshine Company is een VOF en verbruikt ongeveer 14.000 kWh / jaar. Het bedrijf kan de belastingvoordelen toepassen in de 33 – 42% belastingtariefgroep. Er zijn 68 zonnepanelen geplaatst, die wekken per jaar 14.000 kWh op. De belastingdienst ‘betaalt’ grotendeels (60-70%) de investering. Het overige deel van de investering is terugverdiend binnen 4 jaar. Een rendement op de investering van 6,4% per jaar, over een periode van minimaal 30 jaar. Kortom; door een investering die grotendeels aftrekbaar is van de belasting hebben wij onze energierekening de komende 30 jaar op nul gezet! Hier kunt u de huidige dagopbrengst van ons systeem zien.