Hybride warmtepomp - Daikin buitenunit

De elektrische CV-ketel

Omdat gas een fossiele brandstof is en opraakt, zijn er tegenwoordig elektrische Cv-ketels. De elektrische CV-ketel is een nieuw product dat met behulp van elektrische weerstanden water opwarmt om het huis mee te verwarmen. Dit is geen efficiënte manier om uw huis te verwarmen. Waarom dit zo is, en hoeveel het extra kost, wordt uitgelegd in dit artikel.

Nadeel elektrische cv ketel

Een groot nadeel aan een elektrische CV-ketel is dat het een grote hoeveelheid stroom gebruikt om gas te besparen. Om 1 m3 aan gas te besparen, moet er 9 kWh aan elektriciteit gebruikt worden, dit is een enorme hoeveelheid. Eén kubieke meter gas, een kuub, kost tegenwoordig €0,81. Elektriciteit kost per kWh €0,22. Om 1 m3 gas te besparen kost het dus (9 x 0,22) – 0,81 = €1,17. Dit is natuurlijk een hele hoge prijs om een kuub gas te besparen.

Bij op deze hoge prijs voor de energie, kost de aanschaf van de elektrische CV-ketel ook nog een hoop geld. Voor een simpele elektrische CV-ketel betaal je al snel €1000,-. Dit type CV-ketel verwarmd alleen uw huis en dus niet het warme water uit de kraan. Wanneer u dit ook wilt, hebt u een hybride elektrische CV-ketel nodig. Die kost tussen de €4000,- en €6000,-. Kortom, geen ideale oplossing.

Hybride warmtepomp of Elektrische CV ketel?

Ter conclusie, een elektrische CV-ketel kost tegenwoordig nog teveel geld, in aanschaf en verbruik, om een goed alternatief te bieden voor een normale CV-ketel. In de toekomst zullen er zeker elektrische Cv-ketels komen die zuiniger zijn en goedkoper in de aanschaf, maar nu is de elektrische CV-ketel nog geen goede optie als oplossing voor de verduurzaming. Een beter alternatief is de hybride warmtepomp.