Warmtepomp vloerverwarming en zonnepanelen

Fotovoltaïsche Zonnepanelen | Een fotovoltaïsch zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Het woord fotovoltaïsch komt uit het Grieks en is een samenvoegstel van het woord foto, wat licht betekend, en voltaïsch wat gekoppeld is aan de eenheid voor elektrische spanning, volt (V). Een fotovoltaïsch zonnepaneel wekt dus energie op door licht, maar hoe werkt dit precies?

Een zonnecel in een zonnepaneel bestaat uit twee lagen silicium. Wanneer er licht op het silicium schijnt, gaat er stroom lopen tussen de twee lagen. Deze stroom wordt opgevangen en door middel van een omvormer omgevormd naar wisselstroom. Deze stroom kan in het huis worden gebruikt, of terug worden geleverd aan het energienet waardoor u geld krijgt voor de opgewekte energie. Maar hoe wekt u nou het meest efficiënt energie op?

Rendabele fotovoltaïsche zonnepanelen

Een fotovoltaïsch zonnepaneel wekt het meeste energie op wanneer deze goed geplaatst is. Daarom is de ligging van uw dak essentieel voor de opbrengst van uw panelen. In de afbeelding hieronder kunt u zien wat de ideale situatie is voor maximale opbrengst van een zonnepaneel. Zoals u kunt zien is de ideale situatie een dak op het zuiden met een hellingsgraad tussen de 30% en 40%. De efficiëntie in dit geval, zit in de buurt van 100%. Helemaal 100% haalt geen enkele installatie, echter wordt 95% meermaals gehaald op een “ideaal” dak.

Ter conclusie, fotovoltaïsche zonnepanelen wekken energie op door de zonnecellen die erin zitten. Door het zonlicht dat op het silicium valt, gaat er stroom tussen de twee silicium lagen lopen en dit zorgt ervoor dat energie opgewekt wordt. De ideale situatie voor dit proces is een dak dat op het zuiden ligt met een hellingsgraad van 30-40%. Hierdoor wordt het hoogste rendement behaald.

Fotovoltaïsche Zonnepanelen ideale ligging