opslag stroom zonnepanelen

Voor veel mensen is het een doel; een woning zonder gas-aansluiting. Wij hebben het al bij verschillende woningen rendabel kunnen realiseren. Als uw woning niet teveel gas verbruikt, u vloerverwarming heeft, uw C.V. aan vervanging toe is, en u al elektrisch kookt? Dan kunnen wij het prima voor elkaar krijgen voor u.

Waarom kiezen voor gasloos wonen?

De gaskraan moet volgens het huidige kabinet langzaam worden dichtgedraaid. Het streven is om in 2050 Nederland compleet van het aardgas af te hebben. Dat betekent dat zo’n 7 miljoen huishoudens gasloos moeten worden.

Waarom in 2050?

De gaskraan moet in 2050 volledig zijn dichtgedraaid, omdat we dat in 2015 met 193 andere landen hebben afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs. In dit akkoord staat dat de uitstoot van C02 in 2050 minimaal met 80 procent moet zijn verminderd ten opzichte van de uitstoot in 1990. Door deze maatregel te nemen, kunnen we wereldwijd klimaatveranderingen tegengaan.

Bovendien wordt aardgas steeds schaarser en raakt deze fossiele brandstof natuurlijk een keer op. Ook daarom is het een goed idee om alvast eens te kijken naar alternatieven.

Wat zijn de voordelen van gasloos wonen?

Gas kost meer dan stroom. Wanneer u alleen stroom verbruikt, kan uw energierekening aanzienlijk minder hoog uitvallen.

Nog een voordeel van gasloos wonen is dat het risico op koolmonoxidevergiftiging in uw woning weg is. Koolmonoxide komt vrij als aardgas niet compleet verbrandt. Jaarlijks vallen er tientallen doden aan het gevolg van koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is niet te zien, te voelen, te proeven en te ruiken, waardoor het erg lastig is om een vergiftiging te voorkomen. Als u echter gasloos woont, is de kans op koolmonoxidevergiftiging in uw woning direct weg. Dat is natuurlijk ontzettend fijn!

Is gasloos wonen verplicht?

Tot nu toe is gasloos wonen nog niet verplicht. Dat komt doordat het recht op gasaansluiting momenteel nog steeds in de wet is opgenomen. Even leek het erop dat dit recht in 2018 zou worden afgeschaft, maar de Eerste Kamer hield dat tegen. Hierdoor kunnen eigenaren van een bestaande woning niet worden gedwongen om de gaskraan dicht te draaien. Echter is voor nieuwbouwwoningen de gas aansluitplicht wel afgeschaft. En doordat de prijs van gas de komende jaren steeds meer zal stijgen, zullen waarschijnlijk steeds meer mensen ervoor kiezen om gasloos te wonen.

Hoe kunt u gasloos wonen?

Wanneer u volledig de gaskraan van uw woning wilt dichtdraaien, moeten er een aantal maatregelen worden getroffen.

De maatregelen die u kunt treffen zijn:

  • Het isoleren van de woning.
  • Het laten aanbrengen van zonnepanelen op het dak.
  • Gasloos koken op een inductie kookplaat.
  • Het aanschaffen van een warmtepomp.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzaam middel die kan worden ingezet voor het verwarmen van een huis én voor het verwarmen van water. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en is een goede vervanger van de cv-ketel wanneer u gasloos wilt wonen.

U kunt ervoor kiezen om de verwarming volledig door een warmtepomp te verzorgen. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om een hybride warmtepomp samen te laten werken met een cv-ketel. Een voordeel van een hybride warmtepomp is dat zo’n pomp gemakkelijk is aan te sluiten op de cv-ketel. Nog een voordeel is dat, afhankelijk van de buitentemperatuur, de ene keer de warmtepomp het meeste verwarmt en de andere keer de cv-ketel. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat u niet geheel van gas af bent.

Wilt u graag gasloos wonen?

Wij van The Sunshine Company kunnen u helpen om gasloos te wonen. Wij kunnen u namelijk helpen met het aanbrengen van zonnepanelen op het dak en het installeren van een warmtepomp. Indien u hierbij onze hulp wenst, kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.