Begin 2020 heeft het kabinet besloten om een wijziging aan te brengen in het Bouwbesluit. Hierin is opgenomen dat de geluidsnorm voor warmtepompen omlaag gebracht moet worden. Dit betreft de buitenunits van de warmtepomp. De nieuwe geluidseis, die 1 januari 2021 van kracht zal gaan, moet terug geschaald worden naar 40 dB op de erfgrens. Dit betekent dat veel warmtepompen niet meer aan de eisen zullen voldoen. Hierdoor zijn producenten van warmtepompen aan de slag gegaan en zijn er inmiddels nieuwe warmtepompen met bijvoorbeeld geluidskappen of geluidswerende omkasting beschikbaar om zo een significante geluidsreductie te realiseren. Gelukkig zijn er ook diverse oplossingen voor bestaande warmtepompen om het geluid zoveel mogelijk te reduceren.
Voor de geluidseis wordt er officieel een limiet gesteld op 40 dB. Echter, de meerderheid van de buitenunits veroorzaakt een zogenaamd ’tonaal geluid’ – een ononderbroken geluid met één toonhoogte. Om die reden moet er nog eens 5 dB van de limiet worden afgetrokken. Het toongeluid wordt namelijk als storend ervaren, in tegenstelling tot geluiden zonder een tonaal accent. De geluidseis zou volgens de Commissie eigenlijk al op 1 juli 2020 gepland zijn. Echter is dit uitgesteld door de vertraging van de BENG-eisen. Dit gaf het ministerie meer tijd om de bepalingsmethode voor de geluidseisen op te stellen. Zo heeft de warmtepompen branche meer speelruimte voor een gedetailleerde uitwerking van vraagstukken als ‘wat is tonaliteit’ en ‘hoe meet je geluid’. Niet alleen voor de ministerie kwam dit uitstel goed uit, ook was dit prettig voor leveranciers en installateurs. Dit gaf hen meer tijd om na te denken over slimme oplossingen.
Slimme oplossingen
Als leverancier en installateur hebben wij ons ook moeten aanpassen aan de geluidseis van het kabinet. Wij zijn goed voorbereid op het komende jaar. Wilt u een warmtepomp aanschaffen of heeft u al een warmtepomp en heeft u vragen omtrent de geluidseis? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij beantwoorden graag uw vragen.