Grondwarmtepomp | The Sunshine Company

Grondwarmtepompen

Met een grondwarmtepomp bespaart u aanzienlijk op gas, sterker nog; u heeft geen gasaansluiting meer nodig. De warmtepomp haalt de warmte uit de grond, op een diepte van ongeveer 150 meter. Hiervoor zijn boringen en leidingen door het perceel noodzakelijk. In de praktijk worden grondgekoppelde pompen vooral aangelegd bij grote nieuwbouwwoningen. Bij kleinere nieuwbouwwoningen is het simpelweg te duur, en bij bestaande bouw is het vaak geen realistische optie. Dit komt doordat het volledige perceel overhoop gehaald moet worden en de woning geschikt moet zijn.

Grondwarmtepomp/aardwarmtepomp werking

Bij grondgekoppelde warmtepompen begint het proces met het verkrijgen van een warmteverliesberekening. Deze berekening geeft precies aan hoeveel warmte uw woning verliest bij een bepaalde buitentemperatuur en is noodzakelijk voor de garantie van de leverancier. Wij werken hiervoor samen met Techneco, een zeer ervaren leverancier van grondgekoppelde warmtepompen.

Op basis van het warmteverlies wordt de pomp gedimensioneerd en bepaald hoeveel boringen er nodig zijn en tot welke diepte. Reken op 3 tot 6 boringen van gemiddeld 150 meter diep. Per boring wordt een aanvoer- en retourleiding (dus 2 pijpen) geplaatst, met onderin een U-bocht. Het koelmiddel stroomt naar beneden, warmt onderweg op, en komt warm weer omhoog. Deze warmte wordt via een lange wisselaar afgegeven aan het water dat door de vloerverwarming stroomt.

In de zomer draait het proces om; dan wordt de warmte uit de woning in de bron opgeslagen, wat zorgt voor koeling.

Houd er rekening mee dat er veel ‘slurrie’ uit de boorgaten komt, oftewel een grote hoeveelheid modder. Daarnaast is een forse boorinstallatie (vaak met rupsbanden) nodig om uw tuin te betreden. Dit brengt de nodige impact met zich mee.

Water water warmtepomp

Bij een water-water warmtepomp wordt het grondwater gebruikt om uw woning te verwarmen. Dit is een geothermisch systeem met een hoog rendement. Echter, er is ook een flinke investering vereist. Er moeten bijvoorbeeld een pompput en een retourput worden geboord. Deze putten variëren in diepte van 20-25 meter tot soms wel 150 meter, afhankelijk van de grondsituatie. Het grondwater wordt opgepompt en naar de verdamper geleid waar de warmte wordt afgegeven. Het afgekoelde water moet vervolgens via een retour- of lozingsput worden afgevoerd.

Brine warmtepomp

Een brine warmtepomp is een veelgebruikte warmtepomp in water-water systemen zoals hierboven beschreven. Of een brine-water warmtepomp voor u geschikt is, kunnen wij samen met u beoordelen.

Prijs/kosten grondwarmtepomp

Houd simplistisch gezegd rekening met het dubbele van wat een luchtgekoppelde warmtepomp kost. Dit betekent tussen de 15.000 en 25.000 euro netto, na aftrek van subsidie. Dit is inclusief installatie, een boilervat (300 liter, voor tapwater) en eventuele buffervaten, voor een middelgrote tot grote woning. Bij zeer grote woningen kan dit oplopen tot richting de 40.000 euro.

Grondwarmtepomp subsidie

Er is subsidie beschikbaar voor grondwarmtepompen. De hoogte van de subsidie hangt af van het vermogen van de installatie, en u kunt rekenen op 2.300 tot 3.500 euro per installatie.

Ervaringen grondwarmtepomp

Grondwarmtepompen zijn stabiele systemen die constante warmte leveren aan het water dat door uw woning stroomt. De bronnen zijn meestal onderin rond de 11 graden Celsius en koelen over een periode van 25 jaar af naar 7 graden. Door in de zomer de bron te koelen, kan de temperatuur zoveel mogelijk op peil gehouden worden. Optioneel kan extra warmte ingevoegd worden door middel van zonnecollectoren, waardoor het zelfs mogelijk is om de bron altijd op 11 graden Celsius te houden en het rendement maximaal blijft.

Rendabiliteit grondwarmtepompen

Grondwarmtepompen zijn meestal alleen rendabel bij (grote) nieuwbouwwoningen met veel dakoppervlak beschikbaar voor zonnepanelen. Een grondwarmtepomp onttrekt tijdens koude periodes warmte aan de grond en slaat dit tijdens warme periodes op. Dit is een efficiënt systeem, maar vaak kostbaar in aanschaf en niet altijd goedkoper dan een gasaansluiting. De combinatie met zonnepanelen, die de stroom voor de pomp duurzaam opwekken, kan echter zorgen voor een interessante terugverdientijd. Houdt u er rekening mee dat thuisbatterijen of zonnestroomboilers doorgaans onrendabel zijn qua terugverdientijd.

Meer informatie grondwarmtepomp

Wenst u meer informatie over grondwarmtepompen? Wij helpen u graag verder! Neem vrijblijvend contact met ons op.