Techniek Nederland, Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland zien de hybride warmtepomp als een perfecte tussenstap naar gasloos wonen. Deze belangenorganisaties hebben een oproep gedaan aan het nieuwe kabinet om de markt een extra zetje te geven met een subsidie. Wanneer Nederland de klimaatdoelen wil halen moeten er vanaf 2024 zeker 100.000 hybride warmtepompen per jaar worden geplaatst.

Deze belangenorganisaties pleiten ervoor om de markt een extra zetje te geven met een subsidie van 600 miljoen euro. Ze roepen het kabinet op om samen campagne te voeren voor de hybride warmtepomp, waarvan er voor 2030 al tussen de 1 en 2 miljoen geïnstalleerd zouden moeten zijn. ‘Alleen dan halen we het klimaatdoel van 49% CO2-reductie’, aldus de organisaties.

Wat is een hybride warmtepomp? Een hybride pomp werkt in principe hetzelfde als een hybride auto, die voor zijn aandrijving zowel stroom als energie van een verbrandingsmotor gebruikt. Wanneer een hybride warmtepomp op een bestaande Cv-installatie wordt aangesloten wordt het huis gedeeltelijk verwarmd door elektriciteit en deels door gas.

Op naar aardgasvrij wonen

De belangenorganisaties stellen dat het nog niet hard loopt met het volledig aardgasvrij maken van woningen. ‘Als we op koers willen blijven voor het Klimaatakkoord en de Parijs-doelstellingen zijn hybride warmtepompen een onmisbare tussenstap’, zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland. In de akkoorden staat dat er in 2050 8 miljoen bestaande woning duurzaam verwarmd moeten worden.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal noemde de stap naar gasloos wonen voor veel huizen als ‘best complex’. Een elektrische warmtepomp schiet in gevallen dat huizen onvoldoende verduurzaamd zijn tekort. ‘Daarom wordt een hybride warmtepomp gezien als goede tussenstap op weg naar gasloos wonen’, aldus Puk van Meegeren van Milieu centraal tegen de AD. De gasketel zorgt voor extra vermogen op koude dagen te verwarmen.

Subsidie hybride warmtepompen beschikbaar

Hybride pompen zijn relatief eenvoudig te plaatsen en levert bewoners direct een aardgas besparing tot 70% op, zo blijkt uit een test van consumentenbond. De prijzen van meest voorkomende warmtepompen varieren van 4500 tot 7500 euro inclusief installatie. Op dit moment kun je er ongeveer 1800,- subsidie voor krijgen, dit is afhankelijk van het type en de capaciteit. Wanneer je ook nog extra isolatie uitvoert kun je daar eveneens een teruggave in krijgen. Veel mensen maken een combinatie met zonnepanelen, dit is aantrekkelijk omdat de pomp veel stroom verbruikt.

Bovenstaande belangenorganisatie vinden dit nog niet genoeg. Ze stellen voor dat er voorbeeldprojecten moeten komen, meer productinformatie wordt gegeven en in samenwerking met de overheid voorlichtingscampagnes op te stellen. Daarnaast stellen ze in hun plannen voor om extra warmtepompmonteurs op te leiden. Volgens Techniek Nederland zijn er wel voldoende monteurs om de toenemende vraag te verwerken. Op dit moment worden er jaarlijks 400.000 gasketels in Nederland vervangen. Volgens de brancheorganisaties zijn dat goede momenten om er direct een warmtepomp naast te installeren.

Subsidievoorstel belangenorganisaties:
2021: 3.250 euro per installatie
2022: 2.750 euro
2023: 2.200 euro
2024: 1.600 euro
2025: 1.000 euro
2026: 400 euro

Na 2026 zou er geen subsidie meer nodig zijn

Bron: AD.nl