- Hybride warmtepomp altijd mogelijk
- Warmtepomp i.c.m. zonnepanelen altijd rendabel
- Advies op maat
Hybride warmtepomp in bestaande woning
De meest eenvoudige en altijd toepasbare oplossing is de hybride warmtepomp. Óók (of; juist!) in bestaande woningen. Deze warmtepomp is luchtgekoppeld. Oftewel; door de buitenlucht af te koelen met een airco-buiten-unit creëert hij warmte die vervolgens via vloerverwarming of radiatoren wordt afgegeven aan de woning. Deze hybride warmtepomp werkt altijd samen met de CV ketel. De ketel blijft dus hangen, je voegt de warmtepomp toe aan het bestaande verwarmingssysteem. Deze warmtepomp kan géén tapwater (voor het douchen) maken. Wat niet erg is, want warmtepompen zijn simpelweg niet goed in het maken van tapwater, gasgestookte ketels daarentegen wel.
Rendement hybride warmtepomp in bestaande woning
Zoals we al schreven; de hybride is altijd toepasbaar, ook in bestaande woningen. Dat wil niet zeggen dat hij altijd rendabel is. Als u weinig gas verbruikt (<1000m3/jaar), kunt u ook weinig besparen. Als er dan ook nog eens normale radiatoren in de woning zitten, schiet het simpelweg niet op. U bespaart dan bijvoorbeeld 700m3 gas, wat 1600kWh aan stroom kost. De netto besparing op jaarbasis is dan 150-200 EUR, de terugverdientijd daarbij ruim boven de 10 jaar.
Als er echter vloerverwarming is, in een groter huis waarin sowieso al meer gas verbruikt wordt (bijvoorbeeld 2000m3) kun er bijvoorbeeld 1500 m3 bespaart worden wat 3000 kWh aan stroom kost. Dan is de besparing opeens 350-500 EUR per jaar, wat de terugverdientijd op 6-7 jaar brengt.
Kortom; bij een hybride opstelling laat men de ketel hangen voor de echt koude dagen (< 4 graden Celsius), en voor het maken van tapwater. U krijgt dan een buitenunit die warmte maakt, en via een binnenunit (warmtewisselaar) wordt deze warmte in de vloer en/of radiatoren gestopt. U heeft 100% zekerheid dat het altijd warm is in de woning, maar het nadeel is dat de ketel blijft, want onderhoud en vastrecht betalen betekent.
Of een hybride warmtepomp in een bestaande woning echt goed zijn werk gaat doen is eenvoudig te testen door de ketel te maximaliseren op 55 graden, en te kijken of bij die maximale watertemperatuur de woning behaaglijk blijft. Een langere opwarmtijd is daarbij niet erg. Gewoon een uurtje eerder de ketel aan het werk zetten.
Zonnepanelen
Wat we in dit verhaal gemakshalve even buiten beschouwing laten; zonnepanelen. Heeft u een groot dak wat gunstig ligt? Dan is een warmtepomp in vrijwel alle situaties rendabel te krijgen. De stroom die de warmtepomp verbruikt kan dan namelijk eenvoudig én goedkoop opgewekt worden door zonnepanelen.
Wilt u weten of een warmtepomp in uw bestaande woning een optie is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.