nieuwbouw zonder gas

Nieuwbouw zonder gas

Sinds 1 juli 2018 mogen nieuwbouwhuizen niet meer aangesloten worden op het gasnet en moeten elk jaar 30.000 tot 50.000 bestaande woning van het gas afgehaald worden. Gasaansluiting nieuwbouw is dus niet meer vanzelfsprekend. Nieuw bouwen met oude technieken zoals een CV ketel werken is in ons inziens zonde! Een CV ketel is niet meer van deze tijd. Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig optimaal gesoleerd en worden vrijwel altijd uitgerust met vloerverwarming. Een uitstekend recept voor een warmtepomp. Deze warmtepomp zorgt er namelijk voor dat u géén CV ketel meer nodig heeft voor verwarming. De bijgeleverde boiler zorgt voor warm tapwater. Op deze manier heeft u verschillende voordelen zoals;

  • Besparen op aanschaf ketel;
  • Besparen op aanschaf gasaansluiting;
  • Besparen op onderhoud ketel;
  • Besparen op vastrecht gas;
  • Besparen op gas;
  • Eventueel naar nul op de meter door middel van zonnepanelen

Warmtepomp nieuwbouwwoning

In een gemiddeld vrijstaand huis (tot 200m2) heeft u vrijwel altijd voldoende aan een 10 kiloWatt warmtepomp. We adviseren u in deze situatie lucht-gekoppelde warmtepompen, dit omdat deze simpelweg een stuk betaalbare zijn, en daarmee een kortere terugverdientijd hebben. Bij de warmtepomp kan een 190, 300 of 500 liter boilervat geleverd worden, eventueel ondersteund met enkele zonnecollectoren om het tapwater voor te verwarmen.

Nul op de meter nieuwbouwwoning – energieneutraal wonen

Nieuwbouw zonder gas? Nieuwbouw én het huis uitgerust met een warmtepomp? In deze situatie is nul-op-de-meter mogelijk, mits er maar voldoende zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Een warmtepomp verbruikt op jaarbasis 3000-5000 kWh, net als een gezin. U wilt dus in totaal 6000-9000 kWh opwekken om tot aan de nul op de meter te komen. De opwek van de zonnepanelen gaat dus het verbruik van zowel de pomp als uw privéverbruik afdekken. Reken met een gemiddeld huis, een gemiddeld dak én een gemiddeld paneel op 24 tot 36 zonnepanelen.

Salderen stroom zonnepanelen

In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om overtollig opgewekte stroom door zonnepanelen terug te verkopen aan uw energiemaatschappij. Op dit moment krijgt u voor elke kWh die u terug levert aan uw energieleverancier hetzelfde bedrag als wat u ervoor betaald mits u niet meer terug levert dan uw totale verbruik. Positief voor consumenten die gebruik willen maken van deze salderingsregeling is dat deze regeling verlengd is tot 2023. Lees hierover meer op onze pagina over ‘Salderen stroom‘.

Energieneutraal wonen bestaande woning

Naast nieuwbouwwoningen moeten er elk jaar ook bestaande woningen van het gas af. Bestaande bouw kan bij renovatie soms ook omgezet worden naar een nul op de meter situatie. Daarvoor is goede isolatie (de schil van het huis) van gróót belang en moet er vloerverwarming in de woning aanwezig zijn. Uiteraard moet er nog voldoende ruimte op het dak mogelijk zijn voor zonnepanelen. Heeft u advies nodig of wenst u een offerte? Neem dan zeker contact met ons op!