- Één partij voor zonnepanelen, warmtepompen én vloerverwarming
- Een breed advies, gebaseerd op 10+ jaar ervaring
- Naast duurzaam ook nog eens financieel zeer interessant
Woning verduurzamen
Veel mensen verwachten dat verduurzaming begint bij zonnepanelen plaatsen en/of een warmtepomp installeren. Dit zijn over het algemeen pas de laatste stappen! Eerst besparen, dan opwekken, is het motto. Kortom; kijkt u eerst kritisch naar uw eigen situatie. Eventueel eerst gaan meten, en dan beoordelen voordat u stappen neemt op het gebied van zonnepanelen en/of warmtepompen. In dit artikel bespreken we stapsgewijs hoe u uw woning kunt verduurzamen nádat overige zaken zijn bekeken.
Stappenplan woning verduurzamen
- Vervang verouderde apparaten. Het is belangrijk om eerst oude apparaten te vervangen die (veel) meer energie verbruiken dan de nieuwe variant. Hiermee gaat u al veel energie besparen. Denkt u hierbij aan die oude vriezer en koelkast in de schuur. Veel mensen zijn gewend aan een 2e koelkast en/of vriezer, vaak vanuit een verouderde gezinssituatie. Zijn ze überhaupt nog nodig? Indien wel; vervang ze voor nieuwe varianten en plaats ze in koele ruimtes. Vijverpompen kunnen vaak geschakeld en/of vervangen worden, hetzelfde geldt voor pompen van vloerverwarmingsverdelers. Ook elektrische vloerverwarming in bepaalde ruimtes gebruiken vaak veel stroom, een andere manier van verwarmen kan uitkomst bieden. Buiten- en binnenverlichting kan vervangen worden door een LED variant.
- Glas vervangen. Is uw enkel- of dubbelglas ouder dan 20 jaar? Dan is de kans groot dat uw woning de meeste warmte verliest door uw ramen. Vervangen is vaak rendabel, en vergt meestal niet heel grote investeringen. Denk hierbij aan dubbel- of zelf driedubbelglas, dit houd de warmte veel beter in uw huis en is ook nog eens aangenamer omdat het ook geluid-isolatie met zich meebrengt. Dat kleine oude plastic dakraampje op zolder? Vervangen! Tenslotte, ook goede gordijnen helpen bij die hele koude nachten om warmte binnen te houden.
- Muurisolatie is een must in ieder huis. Sprookjes over schimmel, vocht en zakkende producten zijn niet meer van nu. Vul dus die spouw! Met een parel of een synthetische wol, dat is vrijwel om het even. Een vloer isoleren met Tonzon, schuim of iets vergelijkbaars heeft ook zin, vooral bij vloerverwarming. Tenslotte het dak, ook dit helpt altijd omdat warmte naar boven stijgt. Vaak kan dit door u zelf gedaan worden, van binnenuit.
- Zonnepanelen. Huis op orde? Fijn! Nu het is het tijd om flink te gaan besparen. Het meest eenvoudige en rendabele is het plaatsen van zonnepanelen. Zolang u niet midden in het bos woont, kan dat altijd, op elk huis. Ook oost-, west- én noord- (u leest het goed) daken zijn prima rendabel te krijgen tegenwoordig. Denk aan 10 (2 personen) tot 18 (5 personen) panelen om uw stroomverbruik op nul te zetten! Altijd doen, altijd rendabel. Wij plaatsen ze sinds 2010, en maken graag een offerte voor u.
- Vloerverwarming. De mooiste manier om een woning te verwarmen is door middel van vloerverwarming. U houdt uw woning continue op de gewenste temperatuur, en heeft altijd lekker warme voeten. Verder is het een zuinige manier van verwarmen, ook als u alleen een traditionele CV-ketel heeft. U gebruikt simpelweg minder gas. Verder is voor de beste werking van een hybride warmtepomp ook een mooie match. En wilt u (nu of in de toekomst) gasloos gaan met uw woning, is het simpelweg een must! Kortom; bij een nieuwe vloer of renovatie; altijd vloerverwarming aanleggen. Dit is een volgende stap in het verduurzamen van uw woning! We kunnen u dit aanbieden (zowel infrezen als op draadstaalmatten) in combinatie met zonnepanelen en/of warmtepomp.
- Warmtepomp. Minder of geen gas gebruiken? Dan is het tijd om een warmtepomp(je) te plaatsen. Dit kan in combinatie met uw huidige CV ketel (hybride), in combinatie met een nieuwe CV ketel (hybride met ingebouwde CV ketel) of in plaats van uw huidige ketel (gasloos). Wij hebben met alle 3 de varianten sinds 2015 ervaring, en plaatsen gemiddeld 150 warmtepompen per jaar. Ook maken we gemiddeld 1x per week een bestaande woning gasloos. In geval van vloerverwarming vrijwel altijd rendabel, in in geval van ‘normale’ radiatoren prima rendabel te krijgen in combinatie met (meer) zonnepanelen.
- Vervoer. De laatste stap is om helemaal over te gaan op een ‘groene’ levensstijl. U kunt bijvoorbeeld een elektrische auto gaan rijden, of vaker met de fiets van A naar B gaan. Of een ‘speedpedelec’ kopen, een zeer snelle elektrische fiets, en deze gebruiken in plaats van uw auto. Dit reduceert de uitstoot van CO2 en fijnstof, en dat zorgt er weer voor dat het klimaat minder belast wordt. Naast de milieuvriendelijke eigenschappen van het voorgenoemde, is het ook nog eens erg voordelig om elektrisch te rijden of veel met de fiets te reizen, reden genoeg om hier eens over na te denken.
Bewust niet genoemd: Zonnecollectoren! Deze zijn zelden interessant of rendabel. Een terugverdientijd is op zijn best 15 jaar, maar meestal langer.
Verduurzaming is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat het uitgevoerd wordt in goede en logische volgorde. Heeft u vragen na het lezen van dit artikel over hoe u het beste de verduurzaming aan kunt pakken bij u thuis? Wij helpen u graag verder, dit kan door een mail naar ons te sturen. Wij helpen graag meedenken aan hoe wij samen met u een gepaste oplossing kunnen bedenken voor uw situatie.
Subsidieregeling isoleren woning
De subsidie energiebesparing regeling voor eigen huis wordt 2 september weer definitief opengesteld. Dit is positief voor woningeigenaren! Deze subsidieregeling is bedoeld voor energiebesparende isolerende maatregelen in eigen huis zoals het isoleren van een vloer, gevel of het toepassen van hoogrendementsglas. Het is voor woningeigenaren mogelijk om subsidie verduurzamen woning aan te vragen en hier tot €10.000 euro subsidie te krijgen. Combineer deze isolerende maatregelen met een warmtepomp en zonnepanelen en u krijgt nul op de meter, zelfvoorzienend!
Salderingsregeling salderen stroom
Naast bovenstaande isolatie subsidieregeling Rijksoverheid ervoor gekozen om de salderingsregeling voor het salderen van stroom te verlengen tot 2023. Deze regeling houdt in dat stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan je energieleverancier wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik.
Meer informatie over woning verduurzamen
Wenst u meer informatie over de manieren hoe u uw woning kan verduurzamen? Wij kunnen u adviseren over muurisolatie, vloerverwarming, warmtepompen en zonnepanelen, en u volledig ontzorgen in aanleg en installatie.