infraroodpanelen

Infraroodpanelen werking

Infraroodpanelen zijn op dit moment een flinke hype. Het is prettige warmte en de aanschafkosten zijn relatief laag. Echter is het rendement ook laag (je stopt er 1 kWh aan stroom in en er komt 1 kW aan warmte uit, vergelijkbaar met een gloeilamp..) en je hebt van die lelijke platen aan je muur hangen.

Er is ook een variant die je verstopt onder een vloerkleed of vloerbedekking, alleen ook daarbij geldt; het rendement is laag. Er worden vaak gouden bergen beloofd, en gehaald – in Duitse testopstelling. Huizen met 50cm isolatie en minuscule raampjes.

Kortom; als je een beetje stroom over hebt van je zonnepanelen, en een klein bedrag wilt investeren, is het een leuke optie.

Wilt u serieus op gas besparen? Met vier keer zoveel rendement? Dan kunt u beter een Elga luchtwarmtepomp installeren. Of natuurlijk een andere warmtepomp.

Infraroodpanelen prijs/kosten

De kosten zijn laag, online zijn ze al te vinden vanaf 100 Euro. Een paneel met wat meer optie’s zoals een thermostaat kost wat meer. Installatie kunt u zelf verzorgen, het is simpelweg een kwestie van ophangen en in het stopcontact steken.

Infraroodpanelen subsidie

Op infraroodpanelen zit geen subsidie.

Infraroodpanelen ervaringen

Er zijn prima resultaten te boeken mits je de panelen op de juiste manier toepast, en vooraf niet te hoge verwachtingen hebt. Ruimtes met een ‘basistemperatuur’ van een radiator, waarbij je op een vaste plek zit, zijn ideaal om te ondersteunen met een infraroodpaneel. Zoals een kantoor, of een hobbyruime. De CV houdt de ruimte op 16-18 graden, kom je binnen, zet je het paneel aan, en je hebt lekker warm.
Ook wanneer je wat comfort mist, doordat je bijvoorbeeld met een warmtepomp werkt in een ruimte met normale radiatoren is een moment om een infraroodpaneel in te zetten. Kortom; leuk als extraatje, voor snelle, korte comfort. Niet om een huis mee op temperatuur te houden.