Koelen met een Warmtepomp | Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om water op te warmen dat dan weer uw huis verwarmt. In de zomer kan dit proces omgekeerd worden en wordt er in plaats van warm water, koud water gemaakt. Dit koude water laat je dan door je leidingen stromen. Het koelvermogen van vloerverwarming is echter beperkt, en is maximaal 3-4 graden lager ten opzichte van de normale binnen-temperatuur. Koelen kan fijn zijn als het ‘s zomers erg warm is, maar verwacht er vooral niet te veel van!
Elke warmtepomp kan in principe koelen, al moeten de meeste modellen wel uitgerust worden met een zogenaamde koelingskit. Deze kit bevat een sensor die het condensatiepunt meet, en probeert er zo voor te zorgen dat er geen condensvorming op bijvoorbeeld uw vloer ontstaat.
Soorten warmtepompen
Er zijn verschillende soorten warmtepompen, een warmtepomp kan werken met de lucht of grond als bron voor de warmte. De luchtwarmtepompen gebruiken stroom energie om koud water te maken. Dit wordt ook wel actieve koeling genoemd. Grondwarmtepompen gebruiken vrijwel geen stroom om te koelen. Het kan zelfs heel efficiënt zijn om te koelen met een grondwarmtepomp omdat de warmte in de bron uitputbaar is. Door te koelen wordt de warmte uit het huis terug de grond in gestopt en deze warmte kan ’s winters weer gebruikt worden.
Het nadeel aan het koelen is dat in bestaande bouw de leidingen en verdelers vaak van staal zijn en koelen kan tot condensvorming leiden en dit kan roest op de leidingen veroorzaken. Het koelen met een warmtepomp kan dus een handige manier zijn om uw woning van enige koelte te voorzien in de zomer. Met een luchtwarmtepomp kost dit elektriciteit, met een grondwarmtepomp is het helemaal gratis en zelfs erg nuttig. Het is wel oppassen wanneer uw verdeler en leidingen van staal zijn omdat dit roestvorming kan veroorzaken. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@thesunshinecompany.nl, of vraag direct een offerte aan via het formulier aan de rechterkant van deze pagina.