tsmc-stion zonnepanelen
  • Offerte aanvragen voor een luchtwarmtepomp binnen 1 minuut!
  • Binnen 24 uur offerte op maat voor een luchtwarmtepomp

Luchtwarmtepomp werking

Wij hebben een kleine verrassing voor u; u heeft al een luchtwarmtepomp in huis! Namelijk in uw koelkast. Deze warmtewisselaar koelt de ene ruimte af (uw koelkast) en de warmte wordt de andere ruimte ingeblazen (uw keuken). Dit kost, logischerwijs, stroom.
Nu zijn warmtewisselaars al jaren goed bekend, in de vorm van een airco. Vrijwel elke airco kan namelijk ook verwarmen, echter willen de meesten van u geen blazende lucht in uw woonkamer.
Door het inzetten van een warmtewisselaar kan deze warmte in het leidingwerk van uw CV installatie gestopt worden. Dit systeem noemen we een warmtepompsysteem.

In het kort; door het inzetten van (zonne)stroom kunnen we een airco-unit warmte laten generen uit de buitenlucht (met een hoog rendement!), deze warmte kunnen we door middel van een warmtewisselaar toevoegen aan uw bestaande CV leidingwerk.
Door een hybride warmtepomp opstelling gebruikt u een stuk minder gas, of in geval van een standalone warmtepomp, helemaal geen gas meer.

Hybride warmtepompen zijn in vrijwel elke woning toe te passen, dit betekent niet dat ze voor elke woning rendabel zijn! Al is dit vaak wel het geval als we (extra) zonnepanelen kunnen plaatsen.

Goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming als hoofdverwarming zijn vrijwel altijd geschikt om volledig van het gas af te gaan. Deze woningen kunnen wij dus gasloos maken. En in combinatie met zonnepanelen soms zelfs ‘nul op de meter’.

Luchtwarmtepomp prijs/kosten

Hybride warmtepompen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 3000 Euro, na subsidie. Grote luchtwarmtepompen die standalone,, dus zonder gas, kunnen functioneren beginnen vanaf ongeveer 6000 Euro. Reken voor een ‘normaal’ huis op ongeveer 7000 Euro, gemonteerd en wel, inclusief boiler, na subsidie. Luchtwarmtepompen met meer vermogen, voor grotere woningen, inclusief grotere tapwaterboilers kosten ongeveer 9000 Euro netto na subsidie.

Luchtwarmtepomp subsidie

Subsidie voor luchtwarmtepompen beginnen bij 1700 Euro, en lopen op tot 2350 Euro. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp. Wij verzorgen (indien gewenst) de aanvraag voor u.

Luchtwarmtepomp ervaringen

In 2017 hebben wij als bedrijf ongeveer 120 hybride warmtepompen geplaatst, in allerlei maten en varianten, en 40 stand-alone warmtepompen waarbij we woningen dus gasloos hebben gemaakt.

Hybride warmtepompen werken altijd, zonder risico, zonder gedoe. Het zijn hele simpele systemen, en vrijwel altijd storingsvrij. Dit komt ook doordat we een ‘open verdeler’ inzetten, dit zorgt ervoor dat de interne pompen van verschillende apparaten elkaar niet tegenwerken en voorkomt storingen. Gaat een hybride pomp een keer kapot, is het geen probleem, de CV springt dan automatisch bij. In praktijk worden prima resultaten behaald, al is het niet altijd even makkelijk te meten. We merken wel dat wanneer de resultaten tegenvallen dit meestal te wijden is aan het stookgedrag van mensen zelf. Door teveel aan de knoppen te zitten bijvoorbeeld. Warmte is ook nooit een probleem, omdat de CV ketel altijd bij kan springen.

Standalone warmtepompen plaatsen in nieuwbouw is eenvoudig. Er is vrijwel altijd voldoende werkruimte, alles is gloednieuw, de isolatie is top, de vloerverwarming goed, met mooie dikke leidingen. Het warmteverlies van nieuwbouwwoningen is goed in te schatten, en daarmee het vermogen van een pomp ook. We kunnen hier kort over zijn; in nieuwbouwwoningen werken warmtepompen altijd goed.

Standalone warmtepompen plaatsen in bestaande bouw is risicovoller. Je moet er als bewoner een klein beetje dapper voor zijn. Vaak bepalen wij als bedrijf zijnde het vermogen van de pomp op basis van uw gasverbruik en het aantal bewoners van een huis. Maar het blijft altijd een kleine gok. Het risico bestaat dat de pomp nét wat te licht is, en als het buiten -20 is, uw woning licht afkoelt. Dan is het binnen geen 20,5 graden, maar bijvoorbeeld 20,1. Je kan op dat moment een aantal dingen doen; een trui aantrekken, een straalkacheltje aanzetten, een blokje hout op het vuur gooien, of het gewoon accepteren. Begin 2018 was het een week opeens heel koud in Nederland. Op dat moment hadden wij verwacht verschillende telefoontjes te krijgen van klanten waar de pomp niet goed genoeg functioneerde. Deze telefoontjes bleven tegen verwachting in, volledig uit. Dit waarschijnlijk niet doordat elk huis exact op de gewenste temperatuur bleef, maar wel doordat we mensen een eerlijke voorlichting hebben gegeven. Kortom; zet gerust een warmtepomp in bestaande bouw, maar wees u ervan bewust dat hij niet onbeperkt vermogen kan leveren zoals een gasgestookte ketel dit kan. Houdt u dit in uw achterhoofd, dan zult ook u een goede ervaring hebben met een warmtepomp.

luchtwarmtepomp online kopen