Luchtwarmtepomp | lucht water warmtepomp
  • Minimaal 1950,- subsidie
  • Minder gasverbruik
  • Wij plaatsen 2-3 luchtwarmtepompen per week

Luchtwarmtepomp | Lucht water warmtepomp werking

Een luchtwarmtepomp is een veel gebruikt synoniem voor lucht water warmtepomp. Meestal wordt er gesproken over een lucht water warmtepomp.

Wellicht wist u het nog niet maar u heeft al een luchtwarmtepomp in huis! Namelijk in uw koelkast. Deze warmtewisselaar koelt de ene ruimte af (uw koelkast) en de warmte wordt de andere ruimte ingeblazen (waarschijnlijk uw keuken). Dit kost, logischerwijs, stroom.

Nu zijn warmtewisselaars al jaren goed bekend, in de vorm van een airco. Vrijwel elke airco kan namelijk ook verwarmen, echter willen de meesten van u geen blazende lucht in uw woonkamer.
Door het inzetten van een warmtewisselaar kan deze warmte in het leidingwerk van uw CV installatie gestopt worden. Dit systeem noemen we een warmtepompsysteem.

In het kort; door het inzetten van (zonne)stroom kunnen we een airco-unit warmte laten generen uit de buitenlucht (met een hoog rendement!), deze warmte kunnen we door middel van een warmtewisselaar toevoegen aan uw bestaande CV leidingwerk. Door luchtwarmtepomp hybride op te stellen gebruikt u een stuk minder gas, of in geval van een standalone warmtepomp, helemaal geen gas meer. Een luchtwarmtepomp kan zowel hybride als stand-alone worden opgesteld. Dit afhankelijk van de situatie. Verderop meer hierover.

Prijzen/kosten

Een luchtwarmtepomp (hybride opstelling) is verkrijgbaar vanaf ongeveer 3000 euro, na subsidie. Grote luchtwarmtepompen die standalone, dus zonder gas, kunnen functioneren beginnen vanaf ongeveer 6000 euro. Reken voor een ‘normaal’ huis op ongeveer 7000 euro, gemonteerd en wel, inclusief boiler, na subsidie. Luchtwarmtepompen met meer vermogen, voor grotere woningen, inclusief grotere tapwaterboilers kosten ongeveer 9000 euro netto na subsidie.

Subsidie luchtwarmtepomp

Subsidie voor een luchtwarmtepomp begint bij  1.950 euro, en lopen op tot 3.750 euro. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp en energielabel. Wij verzorgen (indien gewenst) de aanvraag voor u. Lees meer over de subsidie van warmtepompen.

Tip: check of u in aanmerking komt voor een duurzaamheidslening.

Luchtwarmtepomp (hybride opstelling)

Een luchtwarmtepomp of lucht water warmtepomp (hybride opstelling) is in vrijwel elke woning toe te passen, dit betekent niet dat ze voor elke woning rendabel zijn! Al is dit vaak wel het geval als we (extra) zonnepanelen kunnen plaatsen. Vaak zijn warmtepompen en zonnepanelen de ideale combinatie.

  • Goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming als hoofdverwarming zijn vrijwel altijd geschikt om volledig van het gas af te gaan
  • Deze woningen kunnen wij dus gasloos maken
  • Een luchtwarmtepomp in combinatie met zonnepanelen is soms zelfs ‘nul op de meter’ haalbaar.

In 2018 hebben wij als bedrijf ongeveer 150 hybride warmtepompen geplaatst, in allerlei maten en varianten, en 40 stand-alone warmtepompen waarbij we woningen dus gasloos hebben gemaakt. Lees meer over onze gas besparende oplossingen.

Een hybride warmtepomp werkt altijd, zonder risico, zonder gedoe. Het zijn simpele systemen, en vrijwel altijd storingsvrij. Dit komt ook doordat we een ‘open verdeler’ inzetten, dit zorgt ervoor dat de interne pompen van verschillende apparaten elkaar niet tegenwerken en voorkomt storingen.

Gaat een hybride pomp een keer kapot, is het geen probleem, de CV springt dan automatisch bij. In praktijk worden prima resultaten behaald, al is het niet altijd even makkelijk te meten. We merken wel dat wanneer de resultaten tegenvallen dit meestal te wijden is aan het stookgedrag van mensen zelf. Door teveel aan de knoppen te zitten bijvoorbeeld. Warmte is ook nooit een probleem, omdat de CV ketel altijd bij kan springen. Een luchtwarmtepomp, hybride opgesteld, is dus zeker een veilige en goede investering.

Lucht water warmtepomp (standalone opstelling)

Standalone warmtepompen plaatsen in nieuwbouw woning is eenvoudig. Er is vrijwel altijd voldoende werkruimte, alles is gloednieuw, de isolatie is top, de vloerverwarming goed, met mooie dikke leidingen. Het warmteverlies van nieuwbouwwoningen is goed in te schatten, en daarmee het vermogen van een pomp ook. We kunnen hier kort over zijn; in nieuwbouwwoningen werken warmtepompen altijd goed. Ook als ze standalone zijn opgesteld.

Standalone warmtepompen plaatsen in bestaande bouw is risicovoller. Je moet er als bewoner een klein beetje dapper voor zijn. Vaak bepalen wij als bedrijf zijnde het vermogen van de pomp op basis van uw gasverbruik en het aantal bewoners van een huis. Maar het blijft altijd een kleine gok. Het risico bestaat dat de pomp nét wat te licht is, en als het buiten -20 is, uw woning licht afkoelt. Dan is het binnen geen 20,5 graden, maar bijvoorbeeld 20,1. Je kan op dat moment een aantal dingen doen; een trui aantrekken, een straalkacheltje aanzetten, een blokje hout op het vuur gooien, of het gewoon accepteren. Begin 2018 was het een week opeens heel koud in Nederland. Op dat moment hadden wij verwacht verschillende telefoontjes te krijgen van klanten waar de pomp niet goed genoeg functioneerde. Deze telefoontjes bleven tegen verwachting in, volledig uit. Dit waarschijnlijk niet doordat elk huis exact op de gewenste temperatuur bleef, maar wel doordat we mensen een eerlijke voorlichting hebben gegeven.

Kortom; zet gerust een warmtepomp in bestaande bouw, maar wees u ervan bewust dat hij niet onbeperkt vermogen kan leveren zoals een gasgestookte ketel dit kan. Houdt u dit in uw achterhoofd, dan zult ook u een goede ervaring hebben met een warmtepomp.

luchtwarmtepomp | The Sunshine Company