Luchtwarmtepomp | lucht water warmtepomp
  • Minimaal 1950,- subsidie
  • Minder gasverbruik
  • Wij plaatsen 2-3 luchtwarmtepompen per week

Luchtwarmtepomp | Lucht water warmtepomp werking

Een luchtwarmtepomp is een veel gebruikt synoniem voor lucht water warmtepomp. Meestal wordt er gesproken over een lucht water warmtepomp.

Wellicht is het nog onbekend, maar er is waarschijnlijk al een luchtwarmtepomp in huis aanwezig, namelijk in de koelkast. Deze warmtewisselaar koelt de ene ruimte af (de koelkast) en blaast de warmte naar een andere ruimte (waarschijnlijk de keuken). Dit verbruikt, logischerwijs, elektriciteit.

Warmtewisselaars zijn al jaren bekend, bijvoorbeeld in de vorm van een airco. Vrijwel elke airco kan namelijk ook verwarmen. Echter, velen hebben geen behoefte aan blazende lucht in de woonkamer. Door het inzetten van een warmtewisselaar kan deze warmte in het leidingwerk van de cv-installatie worden gestopt. Dit systeem noemen we een warmtepompsysteem.

Kort gezegd: door het inzetten van (zonne)stroom kan een airco-unit warmte genereren uit de buitenlucht (met een hoog rendement!), en deze warmte kan door middel van een warmtewisselaar worden toegevoegd aan het bestaande cv-leidingwerk. Door een luchtwarmtepomp hybride op te stellen, wordt aanzienlijk minder gas verbruikt, of in het geval van een stand-alone warmtepomp, helemaal geen gas meer. Een luchtwarmtepomp kan zowel hybride als stand-alone worden opgesteld, afhankelijk van de situatie. Verderop volgt meer informatie hierover.

Prijzen/kosten

Een luchtwarmtepomp (hybride opstelling) is verkrijgbaar vanaf ongeveer 3000 euro. Grote luchtwarmtepompen die stand-alone, dus zonder gas, kunnen functioneren, beginnen vanaf ongeveer 6000 euro. Voor een ‘normaal’ huis kunt u rekenen op ongeveer 7000 euro, gemonteerd en wel, inclusief boiler. Luchtwarmtepompen met meer vermogen, voor grotere woningen, inclusief grotere tapwaterboilers, kosten ongeveer 9000 euro netto.

Subsidie luchtwarmtepomp

Subsidie voor een luchtwarmtepomp begint bij 1.950 euro, en lopen op tot 3.750 euro. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp en energielabel. Desgewenst verzorgen wij de aanvraag. Lees meer over de subsidie van warmtepompen.

Tip: controleer of een duurzaamheidslening mogelijk is.

Luchtwarmtepomp (hybride opstelling)

Een luchtwarmtepomp of lucht water warmtepomp (hybride opstelling) is in vrijwel elke woning toe te passen, maar dit betekent niet dat ze voor elke woning rendabel zijn. Al is dit vaak wel het geval als we (extra) zonnepanelen kunnen plaatsen. Warmtepompen en zonnepanelen vormen vaak de ideale combinatie.

  • Goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming als hoofdverwarming zijn vrijwel altijd geschikt om volledig van het gas af te gaan
  • Deze woningen kunnen wij dan ook gasloos maken.
  • Met een luchtwarmtepomp in combinatie met zonnepanelen is soms zelfs een ‘nul-op-de-meter’ situatie haalbaar.

In 2018 hebben wij als bedrijf ongeveer 150 hybride warmtepompen geplaatst, in allerlei maten en varianten, en 40 stand-alone warmtepompen waarmee we woningen gasloos hebben gemaakt. Lees meer over onze gas besparende oplossingen.

Een hybride warmtepomp werkt altijd, zonder risico, zonder gedoe. Het zijn eenvoudige systemen die vrijwel altijd storingsvrij zijn. Dit komt mede doordat we een ‘open verdeler’ inzetten, die ervoor zorgt dat de interne pompen van verschillende apparaten elkaar niet tegenwerken en storingen voorkomen.

Mocht een hybride pomp een keer kapotgaan, dan is dat geen probleem; de cv-installatie springt dan automatisch bij. In de praktijk worden uitstekende resultaten behaald, hoewel het niet altijd even makkelijk te meten is. We merken dat wanneer de resultaten tegenvallen, dit meestal te wijten is aan het stookgedrag van de bewoners, bijvoorbeeld door te veel aan de knoppen te draaien. Warmte is echter nooit een probleem, omdat de cv-ketel altijd kan bijspringen. Een luchtwarmtepomp, hybride opgesteld, is dus zeker een veilige en goede investering.

Lucht water warmtepomp (standalone opstelling)

Het plaatsen van stand-alone warmtepompen in nieuwbouwwoningen is eenvoudig. Er is vrijwel altijd voldoende werkruimte, alles is gloednieuw, de isolatie is uitstekend en de vloerverwarming is goed aangelegd, met mooie dikke leidingen. Het warmteverlies van nieuwbouwwoningen is goed in te schatten, en daarmee ook het vermogen van een pomp. We kunnen hier kort over zijn: in nieuwbouwwoningen werken warmtepompen altijd goed, ook als ze stand-alone zijn opgesteld.

Het plaatsen van stand-alone warmtepompen in bestaande bouw is risicovoller. Er is een kleine mate van moed vereist van de bewoners. Vaak bepalen wij als bedrijf het vermogen van de pomp op basis van het gasverbruik en het aantal bewoners van een huis. Maar het blijft altijd een kleine gok. Er bestaat een risico dat de pomp nét wat te licht is en dat de woning bij extreem lage temperaturen (-20 graden) licht afkoelt. De temperatuur in huis kan dan bijvoorbeeld dalen van 20,5 graden naar 20,1 graden. Op dat moment kan een bewoner verschillende dingen doen: een trui aantrekken, een straalkacheltje aanzetten, een blokje hout op het vuur gooien, of het gewoon accepteren. Begin 2018 was er een week waarin het in Nederland plotseling zeer koud werd. We verwachtten toen verschillende telefoontjes van klanten wiens pomp mogelijk niet goed functioneerde. Tot onze verrassing bleven deze telefoontjes echter volledig uit. Dit komt waarschijnlijk niet doordat elk huis exact op de gewenste temperatuur bleef, maar wel doordat we mensen eerlijk hebben voorgelicht.

Kortom: zet gerust een warmtepomp in bestaande bouw, maar wees bewust van het feit dat deze niet onbeperkt vermogen kan leveren zoals een gasgestookte ketel dat kan. Houdt u hier rekening mee, dan zult u een goede ervaring hebben met een warmtepomp.

luchtwarmtepomp | The Sunshine Company