Welke merken omvormers zijn er?

Er zijn uiteraard heel veel merken omvormers. De grootste en bekendste in Nederland vormen samen een groepje van 10-15. Bij The Sunshine Company voeren we over het algemeen een 3 vaste merken omvormers + micro-omvormers.

Deze merken zijn:

  1. Growatt
  2. SolarEdge
  3. SMA
  4. Enphase (micro-omvormers)

 

Waar moet ik op letten bij het kiezen van de omvormer?

Wanneer u een offerte aanvraagt zonder een directe voorkeur van een van bovenstaande merken, bekijken en beoordelen wij eerst uw situatie. Niet elke omvormer is geschikt op elke woning.
Wanneer u een simpel dak heeft, zonder schaduw, gaat de voorkeur uit naar Growatt. Deze omvormers komen uit China, hebben monitoring, en kunnen 1 of 2 strings aan (afhankelijk van het type), zijn op elk wenselijk vermogen verkrijgbaar en hebben een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

Wanneer u de voorkeur heeft voor een kwalitatief iets beter merk, uit Duitsland, kiezen wij voor SMA. Deze omvormer zijn ook in elk wenselijk vermogen te krijgen, hebben monitoring en worden gemaakt in Duitsland. In de praktijk zult u weinig verschil merken tussen een Growatt en een SMA.

In het geval van schaduw, meerdere dakvlakken, complexe situaties etc. kiezen wij voor parallel geschakelde panelen. Dit betekent bij SolarEdge d.m.v. optimizers, en bij Enphase Micro-omvormers. Hierbij worden de panelen apart van elkaar geschakeld en kunnen zij elkaar niet beïnvloeden.

 

Parallel of serie geschakeld

Wanneer u een seriegeschakelde omvormer heeft, betekent dit dat de panelen in serie doorgelust zijn. Net als vroeger de kerstverlichting. Wanneer 1 paneel stuk is, werkt de rest in de string ook niet. Gelukkig komt een kapot paneel niet tot nauwelijks voor. Maar een paneel dat iets minder opwekt, geldt in dit geval ook. Dit komt vooral voor bij schaduw. Denk aan een schoorsteen, CV pijp, dakkapel, boom of ander gebouw. Doordat de aarde draait zal de zon gedurende de dag voor de panelen langs draaien. Wanneer u bijvoorbeeld een pijp op het dak heeft staan kan het best dat vroeg in de ochtend 1 paneel schaduw krijgt, iets later het paneel er boven en nog iets later het paneel daar boven. In de middag is het schaduw vrij.

Zolang er echter schaduw is op 1 van de panelen, telt dat bij seriegeschakeld als schaduw op alle panelen. Veel omvormers hebben daar inmiddels wel software matige oplossingen voor. Dus een klein verschil, zoals vogelpoep of andere viezigheid, betekent niet direct een verlies op alle panelen. Kleine verschillen onderling zijn er namelijk altijd. Dit kan de omvormer prima opvangen.

Wanneer de schaduw dermate effect heeft dat de omvormer dit niet aankan, adviseren we standaard voor parallel schakeling. Door optimizers (SolarEdge) of Micro-omvormers (Enphase) in te zetten kan elk paneel nu los en onafhankelijk van elkaar functioneren.

Ook heeft parallel schakeling het voordeel dat u op paneel niveau kunt monitoren. U kunt dan via de app of website zien wat elk paneel opwekt. Bij seriegeschakelde systemen kunt u alleen op omvormer niveau monitoren. Echter, in de praktijk zult u alleen in het begin vaak kijken, na verloop van tijd kijkt u alleen nog af en toe.

 

Belangrijke punten voor vergelijken

Om omvormers met elkaar te vergelijken moet u enkele dingen weten.

  1. Type omvormers
    • Zoals hierboven uitgelegd is het belangrijk om te weten of het parallel of seriegeschakeld is. Dit maakt aanzienlijk verschil in prijs en kunnen
  2. Vermogen omvormer
    • Elk model omvormer heeft een getal, bijvoorbeeld Growatt MIN 3000 of SMA SB 3.0. Dat getal staat voor het vermogen in watt (3000) of kW (3). Dit berekenen we aan de hand van uw woning, aantal panelen, ligging en helling. Zo kan het in bepaalde situaties heel goed voorkomen dat u veel meer zonnepanelen vermogen (wattpiek) heeft dan omvormer vermogen (watt). Dit noemen ze overdimensioneren. Tot een bepaald percentage mag en kan dit, en is het vaak zelfs beter. Vooral op oost/west systemen gebeurt dit veel.
  3. Merk omvormer
    • Het ene merk is het andere niet. Zoals hierboven staat is SMA een omvormer uit Duitsland en Growatt uit China. De SMA zal dus altijd duurder zijn. Maar ook iets beter. Wij kijken voornamelijk naar prijs/kwaliteit. En aangezien de kwaliteit van een Growatt niet dermate veel minder is, gaat onze voorkeur vaak daar naar uit.
  4. Fase 1 of 3
    • Afhankelijk van uw meterkast en hoeveel zonnepanelen u wenst bepalen wij of u een 1-fase of 3-fase omvormer nodig heeft. Heeft u een 3-fase aansluiting maar wenst u maar 6 panelen. Dan gebruiken wij een 1-fase omvormer. Wilt u 50 panelen en een 1-fase meterkast, dan moet de meterkast eerst verzwaard worden naar 3-fase. Op een 1x35A aansluiting mogen wij maximaal een 6000W omvormer aansluiten. En in het gunstigste geval (kijkend naar aantal panelen) zouden hier een paneel of 24 op kunnen (meerdere richtingen verdeeld).

Optimizers of micro-omvormers

Hoewel de werking van beide bijna gelijk is, zijn er toch behoorlijke verschillen tussen deze 2 types. Beide worden gebruikt bij schaduw, maar het grootste verschil is het wel of niet hebben van een omvormer in de woning.

Bij optimizers komt er een stringomvormer in de woning die de stroom omzet van gelijkstroom naar wisselstroom. Elk paneel krijgt een optimizer.

Bij micro-omvormers komt er onder elk paneel een kleine (micro) omvormer. De bekabeling vanaf het dak naar de woning is in dat geval al wisselstroom. Hierbij is dus geen grote omvormer in de woning meer nodig. Alleen in de meterkast komt een management unit.

Optimizers zijn relatief goedkoop. Er moet namelijk ook een omvormer gekocht worden. Micro-omvormers zijn een stuk duurder. Bij bepaalde aantallen panelen kan micro gunstiger zijn. Vaak bij hele kleine systemen (4-5-6 panelen).

Een ander groot voordeel van micro-omvormers is dat deze altijd uitgebreid kunnen worden. Er is namelijk geen omvormer met een vermogenslimiet. Elk paneel die je toevoegt, krijgt opnieuw zijn eigen micro-omvormer. Bij optimizers zit je vast aan het limiet van de omvormer, vol = vol.

In de praktijk gebeurt dat echter niet heel veel. Later uitbreiden is eigenlijk altijd relatief duur. Hierdoor verkopen wij veel meer SolarEdge dan Enphase en heeft dat over het algemeen ook onze voorkeur.

 

Garantie

Waar garantie bij panelen vrijwel niet belangrijk is, is dat bij omvormers wel zo. 1 ding is namelijk zeker, de omvormer gaat een keer kapot.
De meeste merken hebben inmiddels een garantie van 10 jaar. Waar dit vroeger nog vaak 5 was.
Zelfs SMA heeft inmiddels een regeling dat wanneer een omvormer geregistreerd wordt er 5 extra jaar garantie bij komt (dus 10). SMA is een van de laatste die deze stap heeft gemaakt.

Een omvormer gaat over het algemeen 10-15 jaar mee.

Bij optimizers is dit anders. Die omvormers gaan iets langer mee 12-20 jaar en SolarEdge geeft op de omvormers dan ook 12 jaar garantie. Op de optimizers zit zelfs 25 jaar garantie.

Enphase heeft op de micro-omvormers 25 jaar garantie, en op het managementsysteem (Envoy) 5 jaar.

Daarbij kan je bij alle string-omvormers de garantie ook laten verlengen. Dit doen we overigens bijna nooit, maar het kan wel. Bij SolarEdge kan je deze verlengen tot 20 of 25 jaar.