slimme meter

Slimme meter

Indien uw systeem standaard geen monitoring heeft kunt u dit altijd terug zien op het scherm van uw omvormer of op uw meter. De meeste nieuwe meters hebben een aparte stand voor teruglevering. Op een slimme meter heeft u 4 telnetwerken. Telnetwerk 1 en 2 zijn uw verbruik, 3 en 4 uw teruglevering. Het kan zijn dat uw meter meer telnetwerken heeft (bijvoorbeeld 8). In dat geval zijn 5 tot en met 8 de teruglevering standen. Om hier zeker van te zijn kunt u dit nakijken in de handleiding van uw meter.

Veelgestelde vraag (slimme) meter

Wij krijgen vaak de vraag “waarom is onze opwek zo laag”. Na door vragen blijkt dat dit afgelezen wordt op de meter. Echter de standen op uw meter zijn niet uw opwek, maar alleen wat u heeft teruggeleverd (gesaldeerd) aan uw energiemaatschappij.

De stroom die u verbruikt terwijl u opwekt komt eerst van de zonnepanelen, daarna pas uit het net (of bij overschot terug in het net).

Indien u een slimme meter heeft kunt u ook online inzage krijgen in uw verbruik en teruglevering. Hiervoor moet u een partij toestemming geven om uw meter in te mogen zien. Uiteraard gebeurd dit allemaal draadloos.

Mocht u dit willen dan kunt u kijken op de volgende sites:
Slimme meter portal
Slimme meter lezer
Anna Inzicht

Bovenstaande sites zijn allemaal gratis te gebruiken. Let wel op dat het mogelijk is dat deze partijen u aanbiedingen gaan sturen (reclame).

Een totaal overzicht van energieverbruiksmanagers (zowel gratis als betaald) kunt u vinden op de website van energieverbruiksmanagers.