Opbrengst van Zonnepanelen per m2
  • Altijd oplossing op maat
  • Ervaring in honderden projecten

Opbrengst zonnepanelen per m2 | Wanneer zonnepanelen worden  geïnstalleerd wordt er altijd gekeken naar de best mogelijke oplossing voor de situatie. Het resultaat kan gemeten worden door de opbrengst van zonnepanelen per vierkante meter. Er zijn verschillende variabelen die er voor zorgen dat de opbrengst minder is dan in een ideale situatie.

Ligging dak

Een van deze variabelen is de ligging van het dak. In de ideale situatie worden de zonnepanelen op het zuiden geplaatst omdat de zon er dan gedurende de dag op schijnt en de zonnepanelen energie kunnen opwekken. Een dak op het zuiden kan per jaar 190 kWh per vierkante meter aan elektriciteit opwekken, een dak op het oosten of westen kan 150 kWh per vierkante meter aan elektra leveren.
Verder speelt de hoek van het dak een essentiële rol in de opbrengst van zonnepanelen. De ideale hoek ligt tussen de 20 en 40 graden. Op een schuin dak is de hoek natuurlijk al bepaalt maar op een plat dak kan er gekeken worden naar de ideale hoek. Hoe kleiner de hoek is, hoe meer panelen er gelegd kunnen worden op het platte dak. Hierin wordt een optimum gezocht.

Schaduw en opbrengst zonnepanelen per m2

Ten derde, wanneer het dak voor een gedeelte in de schaduw ligt wordt de opbrengst negatief beïnvloed op alle panelen omdat er altijd wordt uitgegaan van het zwakste paneel. Wanneer er zogenoemde “optimizers” worden gebruikt, wordt er per paneel gekeken naar de opbrengst en heeft u dus minder last van schaduw. Dit resulteert in een hogere opbrengst.

Ook is uw adres van groot belang voor de opbrengst van zonnepanelen per m2. In het westen van het land is de zoninstraling hoger dan in het oosten, dit betekend dat één vierkante meter in het westen van het land met de zelfde omstandigheden iets meer oplevert dan één vierkante meter in het oosten van het land.

Concluderend, de ligging en de hoek van het dak, schaduw op het dak en de regio zijn allemaal van invloed op de opbrengst van zonnepanelen per vierkante meter. Wanneer u besluit zonnepanelen aan te schaffen wordt er met de specialist gekeken naar deze variabelen en wordt de oplossing gekozen.