salderen stroom | Energie bewust wonen | The Sunshine Company

Salderen stroom

Wat is salderen? Salderen van stroom betekent niets meer dan de overtollige opgewekte stroom door zonnepanelen terug te verkopen aan uw energiemaatschappij. Op dit moment krijgt u voor elke kWh die u teruglevert hetzelfde bedrag als wat u er voor betaald, mits u niet meer teruglevert dan u totaal verbruikt. U gebruikt dus de energiemaatschappij als opslag. U wekt in de zomer de stroom op, en verbruikt deze op een later moment in het jaar.

Als u stroom opwekt én verbruikt op hetzelfde moment, dan verbruikt u eerst de stroom die u opwekt. Heeft u meer nodig, dan koopt u dit van uw energiemaatschappij, heeft u minder nodig dan saldeert u het overschot.

Wekt u meer stroom op dan u verbruikt over een heel jaar, dan praten we voor dat overschot niet over salderen. Voor die stroom krijgt u een terugleververgoeding, energiemaatschappijen rekenen daar een eigen tarief voor.

Salderingsregeling 2024 verlengd

Goed nieuws voor consumenten die zonnepanelen hebben of willen aanschaffen. De gunstige salderingsregeling is namelijk verlengd. Wat houdt dit in? Het kabinet had voor ogen om een terugleversubsidie te gaan hanteren op stroom die consumenten terugleveren naar hun energieleverancier. Deze regeling zou een stuk minder gunstig voor consumenten zijn en brengt een hele administratieve rompslomp met zich mee. Gelukkig is deze terugleversubsidie van de baan! En nu?

Het kabinet wilde de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 stap voor stap afbouwen naar 0%. De Eerste Kamer heeft tegen dit wetsvoorstel gestemd, waardoor de salderingsregeling blijft bestaan. Let op: dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen! Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 kan je helemaal niet meer salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 10 cent per kWh.

De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Zonnestroom opwekken nu nog interessanter!

Doordat de salderingsregeling is verlengd en de extra zekerheid dit dit biedt is het nu nog interessanter van consumenten om zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, terwijl de kosten zich in minder dan 7 jaar terugverdienen. Benieuwd naar de mogelijkheden bij u thuis? Vraag vrijblijvend een offerte aanvraag aan en wij voorzien u graag van een passend aanbod!

Voorbeeld salderen stroom

Uw normale verbruik op jaarbasis is 5000kWh. Uw nieuwe verbruik op de meter is dankzij zonnepanelen 3000kWh (de overige 2000kWh heeft u direct van uw zonnepanelen verbruikt).
U saldeert 2800kWh
U betaald 200kWh.

Indien u in een jaar meer opwekt dan u verbruikt, dan krijgt u in de meeste gevallen (zie de voorwaarden in uw contract met u energiemaatschappij) alleen het netto energie tarief terug, zonder energiebelasting en BTW.

Dit bedraagt is gemiddeld 6 cent per kWh. Hierdoor is het in de meeste gevallen niet rendabel om meer zonnepanelen te plaatsen dan nodig. Alleen een enkele energiemaatschappij staat toe om een klein deel kWh wel voor het volle tarief te betalen aan u.

Op onderstaande grafiek wordt duidelijk weergegeven hoe saldering op een zonnige dag in zijn werk gaat.

salderen stroom

Meer informatie over het salderen van stroom

Wilt u nog gebruik maken van de salderingsregeling en bent u benieuwd naar onze duurzame oplossingen? Neem vrijblijvend contact met ons op! We helpen u graag verder.