salderen stroom | Energie bewust wonen | The Sunshine Company

Salderen stroom

Wat is salderen? Salderen van stroom betekent dat de overtollige opgewekte stroom door zonnepanelen wordt terugverkocht aan uw energiemaatschappij. Op dit moment krijgt u voor elke kWh die u teruglevert hetzelfde bedrag als wat u ervoor betaalt, mits u niet meer teruglevert dan u totaal verbruikt. U gebruikt dus de energiemaatschappij als opslag. U wekt in de zomer de stroom op en verbruikt deze op een later moment in het jaar.

Als u stroom opwekt én verbruikt op hetzelfde moment, dan verbruikt u eerst de stroom die u opwekt. Heeft u meer nodig, dan koopt u dit van uw energiemaatschappij. Heeft u minder nodig, dan saldeert u het overschot.

Wekt u meer stroom op dan u verbruikt over een heel jaar, dan praten we voor dat overschot niet over salderen. Voor die stroom krijgt u een terugleververgoeding; energiemaatschappijen rekenen daar een eigen tarief voor.

Salderingsregeling nog niet van de baan

Het kabinet wilde de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 stap voor stap afbouwen naar 0%. De Eerste Kamer heeft echter tegen dit wetsvoorstel gestemd, waardoor de salderingsregeling blijft bestaan. Let op: dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen! Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag u nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 kunt u helemaal niet meer salderen. U krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die u ongesaldeerd aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 10 cent per kWh.

De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of u nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Zonnestroom opwekken nu nog interessanter!

Doordat de salderingsregeling is verlengd en de extra zekerheid die dit biedt, is het nu nog interessanter voor consumenten om zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, terwijl de kosten zich in minder dan 7 jaar terugverdienen. Benieuwd naar de mogelijkheden bij u thuis? Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij voorzien u graag van een passend aanbod!

Voorbeeld salderen stroom

  • Uw normale verbruik op jaarbasis is 5000kWh. Uw nieuwe verbruik op de meter is dankzij zonnepanelen 3000kWh (de overige 2000kWh heeft u direct van uw zonnepanelen verbruikt).
    • U saldeert 2800kWh
    • U betaald 200kWh.

Indien u in een jaar meer opwekt dan u verbruikt, dan krijgt u in de meeste gevallen (zie de voorwaarden in uw contract met uw energiemaatschappij) alleen het netto energietarief terug, zonder energiebelasting en btw.

Dit bedrag is gemiddeld 3 cent per kWh. Hierdoor is het in de meeste gevallen niet rendabel om meer zonnepanelen te plaatsen dan nodig. Alleen enkele energiemaatschappijen staan toe om een klein deel kWh wel voor het volle tarief aan u te betalen.

Op onderstaande grafiek wordt duidelijk weergegeven hoe saldering op een zonnige dag in zijn werk gaat.

salderen stroom

Meer informatie over het salderen van stroom

Wilt u nog gebruik maken van de salderingsregeling en bent u benieuwd naar onze duurzame oplossingen? Neem vrijblijvend contact met ons op! We helpen u graag verder.

Verschil tussen opgewekte stroom en teruggeleverde stroom

Opgewekte stroom is de elektriciteit die uw zonnepanelen produceren wanneer de zon schijnt. Deze stroom kan direct gebruikt worden voor uw huishoudelijke apparaten, verlichting, en andere elektrische benodigdheden in uw huis.

Teruggeleverde stroom is de elektriciteit die u niet direct verbruikt en die terug naar het elektriciteitsnet wordt gestuurd. Dit gebeurt bijvoorbeeld als uw zonnepanelen op een zonnige dag meer stroom opwekken dan u op dat moment nodig hebt.

Voorbeeld om het verschil te verduidelijken

Stel u heeft zonnepanelen op uw dak geïnstalleerd. Laten we een typische dag doornemen:

  1. Opgewekte stroom:Uw zonnepanelen wekken gedurende de dag 30 kWh (kilowattuur) aan stroom op.
  2. Direct verbruik:Uw huishouden verbruikt tijdens dezelfde dag 10 kWh aan stroom voor apparaten zoals de koelkast, wasmachine, verlichting, enz.
  3. Teruggeleverde stroom:De opgewekte stroom (30 kWh) minus het direct verbruikte stroom (10 kWh) betekent dat er 20 kWh overblijft. Deze 20 kWh wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Visualisatie:

  • Ochtend: Uw zonnepanelen wekken 5 kWh op. Uw verbruik is 3 kWh (voor apparaten zoals de koffiezetapparaat en verlichting). Er blijft 2 kWh over die teruggeleverd wordt aan het net.
  • Middag: Uw zonnepanelen wekken 15 kWh op. Uw verbruik is 5 kWh (voor de wasmachine en koken). Er blijft 10 kWh over die teruggeleverd wordt aan het net.
  • Avond: Uw zonnepanelen wekken 10 kWh op. Uw verbruik is 2 kWh (voor verlichting en tv-kijken). Er blijft 8 kWh over die teruggeleverd wordt aan het net.

Samenvatting van de dag:

  • Opgewekte stroom: 30 kWh
  • Direct verbruikte stroom: 10 kWh
  • Teruggeleverde stroom: 20 kWh

Praktisch voorbeeld:

Stel dat u in een jaar 5000 kWh aan stroom verbruikt. Uw zonnepanelen wekken 6000 kWh op. Hier is wat er gebeurt:

  • Opgewekte stroom: 6000 kWh
  • Direct verbruikte stroom: 5000 kWh
  • Teruggeleverde stroom: 1000 kWh (het overschot dat uw zonnepanelen opwekken en dat u niet zelf verbruikt)

De 5000 kWh die u direct verbruikt, vervangt de stroom die u anders van uw energiemaatschappij zou kopen. De 1000 kWh die u teruglevert aan het net, levert u een terugleververgoeding op van uw energiemaatschappij.

Met deze uitleg en voorbeelden hopen we dat het verschil tussen opgewekte en teruggeleverde stroom duidelijk is. Opgewekte stroom is wat uw zonnepanelen produceren, terwijl teruggeleverde stroom de overtollige stroom is die u niet gebruikt en terugstuurt naar het net.