Salderen van stroom betekent niets meer dan de overtollige opgewekte stroom door zonnepanelen terug te verkopen aan uw energie maatschappij. Op dit moment krijgt u voor elke kWh die u terug levert hetzelfde bedrag als wat u er voor betaald mits u niet meer terug levert dan uw totaal verbruikt.

Als u stroom opwekt én verbruikt op hetzelfde moment, dan verbruikt u eerst de stroom die u opwekt. Heeft u meer nodig, dan koopt u dit van uw energiemaatschappij, heeft u minder nodig dan saldeert u het overschot.

Voorbeeld salderen stroom

Uw normale verbruik op jaarbasis is 5000kWh. Uw nieuwe verbruik op de meter is dankzij zonnepanelen 3000kWh (de overige 2000kWh heeft u direct van uw zonnepanelen verbruikt).
U saldeert 2800kWh
U betaald 200kWh.

Indien u in een jaar meer opwekt dan u verbruikt, dan krijgt u in de meeste gevallen (zie de voorwaarden in uw contract met u energiemaatschappij) alleen het netto energie tarief terug, zonder energiebelasting en BTW.
Dit bedraagt gemiddeld zo’n 6 cent per kWh. Hierdoor is het in de meeste gevallen niet rendabel om meer zonnepanelen te plaatsen dan nodig. Alleen een enkele energiemaatschappij staat toe om een klein deel kWh wel voor het volle tarief te betalen aan u.

Op onderstaande grafiek wordt duidelijk weergegeven hoe saldering op een zonnige dag in zijn werk gaat.

salderen stroom