salderen stroom | Energie bewust wonen | The Sunshine Company

Salderen stroom

Salderen stroom met zonnepanelen. Salderen van stroom betekent niets meer dan de overtollige opgewekte stroom door zonnepanelen terug te verkopen aan uw energiemaatschappij. Op dit moment krijgt u voor elke kWh die u terug levert hetzelfde bedrag als wat u er voor betaald mits u niet meer terug levert dan uw totaal verbruikt.

Als u stroom opwekt én verbruikt op hetzelfde moment, dan verbruikt u eerst de stroom die u opwekt. Heeft u meer nodig, dan koopt u dit van uw energiemaatschappij, heeft u minder nodig dan saldeert u het overschot.

Salderingsregeling verlengd

Goed nieuws voor consumenten die zonnepanelen hebben of willen aanschaffen. De gunstige salderingsregeling is namelijk verlengd. Wat houdt dit in? Het kabinet had voor ogen om een terugleversubsidie te gaan hanteren op stroom die consumenten terugleveren naar hun energieleverancier. Deze regeling zou een stuk minder gunstig voor consumenten zijn en brengt een hele administratieve rompslomp met zich mee. Gelukkig is deze terugleversubsidie van de baan! En nu?

Dat de huidige opzet van de salderingsregeling zou stappen was al langer bekend. Echter gaat dit nu pas in vanaf 2023. Het salderen zal vanaf 2023 stapsgewijs afgebouwd worden. Opgewekte zonnestroom die teruggeleverd wordt aan het netwerk mag niet meer volledig verrekend worden met de stroom je je als consument afneemt van je energiebedrijf. De overheid zal vanaf 2023 een steeds kleiner deel van de energiebelasting gaan terugbetalen. Hoe dit er precies uit gaan zien zal eind dit jaar bekend gemaakt worden.

Zonnestroom opwekken nu nog interessanter!

Doordat de salderingsregeling is verlengd en de extra zekerheid dit dit biedt is het nu nog interessanter van consumenten om zonnepanelen aan te schaffen. Benieuwd naar de mogelijkheden bij u thuis? Vraag vrijblijvend een offerte aanvraag aan en wij voorzien u graag van een passend aanbod!

Voorbeeld salderen stroom

Uw normale verbruik op jaarbasis is 5000kWh. Uw nieuwe verbruik op de meter is dankzij zonnepanelen 3000kWh (de overige 2000kWh heeft u direct van uw zonnepanelen verbruikt).
U saldeert 2800kWh
U betaald 200kWh.

Indien u in een jaar meer opwekt dan u verbruikt, dan krijgt u in de meeste gevallen (zie de voorwaarden in uw contract met u energiemaatschappij) alleen het netto energie tarief terug, zonder energiebelasting en BTW.

Dit bedraagt is gemiddeld 6 cent per kWh. Hierdoor is het in de meeste gevallen niet rendabel om meer zonnepanelen te plaatsen dan nodig. Alleen een enkele energiemaatschappij staat toe om een klein deel kWh wel voor het volle tarief te betalen aan u.

Op onderstaande grafiek wordt duidelijk weergegeven hoe saldering op een zonnige dag in zijn werk gaat.

salderen stroom

Meer informatie over het salderen van stroom

Wilt u nog gebruik maken van de salderingsregeling en bent u benieuwd naar onze duurzame oplossingen? Neem vrijblijvend contact met ons op! We helpen u graag verder.