Sinds 1 maart 2021 hoeven consumenten niet meer te betalen voor het afsluiten van het gas. Het laten verwijderen en de bijkomende kosten worden per direct volledig vergoed door de netwerkbeheerder.

Minister Wiebes concludeerde afgelopen najaar dat het niet mogelijk was om op korte termijn de onduidelijkheid over de verwijderkosten volledig weg te nemen.

13.5000 consumenten

Om alsnog duidelijkheid te creëren, stuurde minister Wiebes begin december de aangepaste regeling ‘inzake tariefstructuren en voorwaarden gas’ naar de Tweede Kamer. Wiebes opvolger Van ’t Wout meldde dat het wel noodzaak is dat de consument een officieel verzoek indient. Steeds meer consumenten besluiten zelfstandig van het gas af te gaan. Bij netbeheerders Liander, Enexis, Stedin en Enduris waren dit in 2020 in totaal 13.500 consumenten.

De vergoeding die consumenten die van het gas afgaan nu krijgen, is een tijdelijke oplossing. In de nieuwe Energiewet komt een definitieve oplossing voor de verdeling van kosten voor het verwijderen van een gasaansluiting.

In de praktijk

Netbeheer Nederland meldt dat in de praktijk de situatie nu als volgt is:

  • Werkzaamheden die uitgevoerd zijn vóór 1 maart 2021 vallen onder het reguliere tarief zonder korting. Voor deze werkzaamheden moet de consument de kosten dus nog wel betalen.
  • Voor klanten die vanaf 1 maart de gasaansluiting laten verwijderen, worden de kosten voor de werkzaamheden van het verwijderen van de gasaansluiting volledig vergoed. Deze klanten krijgen ook nog steeds een rekening; op die rekening wordt 100 procent korting toegepast op de kosten voor de werkzaamheden voor de verwijdering, waardoor de klant deze kosten niet hoeft te betalen.
  • Heeft de consument naast de verwijdering nog andere werkzaamheden aangevraagd? Dan moet die voor die andere werkzaamheden wel betalen.

Enexis stelt nog op duidelijkheid van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) te wachten over de vergoeding van de btw op de werkzaamheden en eventuele vergunningen. Zodra hier meer duidelijkheid over is, maken de netbeheerders dit bekend.

Bron: Solarmagazine.nl