slimme zonnepanelen | The Sunshine Company

Slimme zonnepanelen & schaduw

Zonnepanelen kunnen slecht tegen schaduw. Eerder werden systemen altijd serie-geschakeld gebouwd. Bij dit systeem wordt door de zwakste schakel de stroom tegengehouden voor de rest. Kortom; als één paneel schaduw heeft, zal die het rendement bepalen voor alle panelen in diezelfde serie. Nu is dat enigszins op te lossen door te werken met meerdere series, maar ook deze oplossing is beperkend. Daarom zetten we tegenwoordig optimizers in.

Optimizers – wat zijn het?

Sinds enkele jaren zijn er optimizers op de markt. Deze ‘kastjes’ zorgen ervoor dat elk paneel altijd dezelfde stroom levert, ongeacht de hoeveelheid licht. Dit doet de optimizer door de spanning van het paneel omhoog of omlaag te zetten. Relatief was dit een dure oplossing, maar gelukkig zijn er sinds begin 2015 ‘smart modules’ op de markt. Dit zijn zonnepanelen met ingebouwde optimizers. Het wordt hierdoor kostentechnisch een stuk interessanter een optimizersysteem te bouwen. Vooral JA Solar (merk) is hier ver in, deze levert voor een goede prijs een mooi zwart 265 Wattpiek paneel met geïntegreerde Tigo (merk) optimizer.

Meer informatie slimme zonnepanelen

Wenst u meer informatie over slimme zonnepanelen of wilt u vrijblijvend een offerteaanvraag ontvangen, neem gerust contact met ons op. We helpen u graag om energie te besparen!