De SolarFreezer is een nieuw product dat een duurzame oplossing bied tegen het gebruik van aardgas. Het bedrijf is in 2013 begonnen in Hengelo om het gebruik van fossiele brandstoffen tegen te gaan. Zes jaar later is er een goed werkend product op de markt die een goed alternatief bied voor klanten die opzoek zijn naar een duurzame manier van verwarmen.

Het werkt als volgt: warmte van de zon, thermische energie, wordt opgevangen door zogenoemde PVT panelen. Dit zijn zonnepanelen waar aan de achterkant water doorheen stroomt. Deze energie wordt door middel van een warmtepomp gebruikt voor bijvoorbeeld de vloerverwarming of warm water. Wanneer de thermische energie niet wordt gebruikt door de warmtepomp, kan het worden opgeslagen in een ‘bufferzak’. Deze zak slaat de energie op en dit bied de mogelijkheid om de

energie op een ander moment te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer de vraag voor thermische energie hoger is, of wanneer er geen energie wordt opgewekt door de PVT panelen. De SolarFreezer is er in verschillende configuraties, van een 6 kW systeem met 1 bufferzak en 8 PVT panelen tot een 16 kW systeem met 2 bufferzakken en 16 PVT panelen.

Solar freezer wel of niet kiezen?

Ter conclusie, de SolarFreezer is een nieuw en duurzaam product die slim gebruik maakt van de warmte van de zon en de vraag naar energie in huis. Door de verschillende configuraties kunnen grote maar ook kleine energieverbruikers gebruik maken van de SolarFreezer. Het nadeel van het product is echter dat uw woning er bij de bouw direct geschikt voor gemaakt moet worden. Forse leidingen van de kelder naar de warmtepomp (10 cm doorsnee, ongeveer), een grote kruipruimte, etc. Tevens zijn de kosten gemiddeld 2x zo hoog als bij een normale warmtepomp.