De SolarFreezer is een relatief nieuw product dat een duurzame oplossing bied tegen het gebruik van aardgas. Het bedrijf is in 2013 begonnen in Hengelo om het gebruik van fossiele brandstoffen tegen te gaan. Zes jaar later is er een goed werkend product op de markt die een alternatief bied voor klanten die opzoek zijn naar een duurzame manier van verwarmen. Het product werkt (goed), het is echter een complexe en dure oplossing.

Het werkt als volgt: warmte van de zon, thermische energie, wordt opgevangen door zogenoemde PVT panelen. Dit zijn zonnepanelen waar aan de achterkant water doorheen stroomt. Deze zijn complex aan te leggen, en er moeten dikke leidingen naar toe gelegd worden. De warmte die deze panelen generen wordt door een warmtepomp gebruikt om warmte te creëren. Wanneer de thermische energie niet wordt gebruikt door de warmtepomp, kan het worden opgeslagen in een ‘ijszak’ in de kruipruimte.

De SolarFreezer is er in verschillende configuraties, van een 6 kW systeem met 1 bufferzak en 8 PVT panelen tot een 16 kW systeem met 2 bufferzakken en 16 PVT panelen.

Solar freezer wel of niet kiezen?

Ter conclusie, de SolarFreezer is een nieuw en duurzaam product die slim gebruik maakt van de warmte van de zon en de vraag naar energie in huis. Het nadeel van het product is dat uw woning er eigenlijk bij de bouw direct direct geschikt voor gemaakt moet worden. Forse leidingen van de kelder naar de warmtepomp (10 cm doorsnee, ongeveer), een grote kruipruimte, etc. Tevens zijn de kosten gemiddeld 3x zo hoog als bij een normale warmtepomp. Het werkt, maar het is een complexe en relatief dure oplossing. Ook zijn PVT-panelen op een schuin dak geen fraai gezicht.