Stille warmtepomp

Zoals veel apparaten maakt ook een warmtepomp geluid wanneer deze aan het werk is. De moderne warmtepompen worden steeds stiller maar een echt helemaal stille luchtgekoppelde warmtepomp is nog niet op de markt. Een grondgekoppelde warmtepomp heeft natuurlijk geen buitenunit, waardoor je hem ook niet zult horen. Echter zijn deze meteen véél duurder. En er zijn een aantal oplossingen waardoor u minder last heeft van het geluid van een buitenunit, deze oplossingen kunt u hier lezen.

Wanneer we het hebben over geluid gaat het vaak over decibels (dB). Het aantal dB illustreert hoeveel geluid iets maakt. Een warmtepomp maakt over het algemeen een geluid van 35 tot 40 dB. Hij draait tenslotte vrijwel nooit op vol vermogen. Ter vergelijking, een normaal gesprek produceert 60 dB en een drukke straat levert 90 dB. Toch heeft u liever helemaal geen geluid, dus dit is wat er aan valt te doen.

Wanneer maakt de warmtepomp geluid?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een warmtepomp alleen geluid maakt wanneer het in bedrijf is. Daarom zult u in de zomer een stuk minder last hebben van geluid van uw warmtepomp dan in de winter. Het geluid makende deel is de buitenunit, deze staat, zoals de naam doet vermoeden, buiten. Door slimme plaatsing van deze buitenunit kan een groot deel van de overlast al voorkomen worden. Door de warmtepomp te plaatsen op een plek die verder weg is van de plekken in uw huis waar u het meeste tijd doorbrengt zult u weinig overlast ervaren van de warmtepomp. Ook kunt u de warmtepomp zo afstellen dat deze het meeste overdag verwarmt waardoor u er ’s avonds en ’s nachts geen last van heeft. Hier zijn speciale ‘kits’ voor die ’s nachts het vermogen slim begrenzen.

Mocht dit alles nog niet helpen en heeft u nog steeds geen stille warmtepomp, dan kan er altijd een isolatie kap over de warmtepomp heen gebouwd worden. Deze kap zorgt ervoor dat het geluid gedempt wordt en dat er dus minder overlast is van de warmtepomp. De ervaring leert ons echter dat deze methode zelden wordt toegepast, de kappen zijn prijzig en groot en in praktijk vaak simpelweg niet nodig.

Ter conclusie, een warmtepomp maakt vaak maar een beetje geluid, en door de buitenunit op een slimme plek te plaatsen en de warmtepomp op de tijden dat u er het minste last van heeft te laten werken heeft u er bijna geen last van. Verder is het mogelijk om een geluiddempende kap over de buiten unit te plaatsen waardoor het geluid helemaal tot een minimum beperkt wordt.