Terugleveren stroom zonnepanelen

Zonnestroom die niet direct zelf wordt gebruikt, wordt teruggestuurd naar het elektriciteitsnet, wat bekend staat als teruglevering. Hiervoor ontvang je een vergoeding van het energiebedrijf. Maar let op, er staan veranderingen op komst.

Dankzij de huidige salderingsregeling is het voordelig om stroom terug te leveren. Je mag de teruggeleverde stroom tegen hetzelfde tarief wegstrepen als de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Dit systeem fungeert als een soort grote batterij: je levert stroom aan wanneer je veel produceert en neemt het weer af wanneer nodig.

Er geldt echter een maximum voor wat je kunt salderen. Als je op jaarbasis meer stroom teruglevert dan afneemt, ontvang je een lagere vergoeding voor het ’teveel’ aan geproduceerde stroom. De terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf, maar wordt door Milieu Centraal geschat op 10 cent per kWh.

Salderingsregeling zonnepanelen

Vanaf 2025 streeft de regering naar afbouw van de salderingsregeling. Let op, dit is momenteel nog een voorstel en kan nog veranderen. In het eerste jaar mag je 64 procent van de geleverde stroom salderen, wat ook geldt voor 2026. Daarna zal dit percentage stapsgewijs dalen. Vanaf 2031 is salderen niet meer mogelijk, en ontvang je een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert, geschat op 10 cent per kWh door Milieu Centraal.

De nieuwe regeling is van toepassing op iedereen, ongeacht of je al zonnepanelen hebt of van plan bent ze aan te schaffen.

Zonnepanelen terugleveren?

Om in aanmerking te komen voor de salderingsregeling moet je je zonnepanelen registreren bij energieleveren.nl

Het beste kunt u dit doen voordat uw zonnepanelen energie gaan opwekken. Op die manier is de teruglevering zonnepanelen vanaf het begin geregeld. Uw netbeheerder zal controleren of de energie van uw zonnepanelen kan worden geregistreerd.