warmtepomp installatie
 • Subsidie van €1.950,- tot €5.100,-
 • Met een warmtepomp energieneutraal bouwen
 • Werkt perfect samen met zonnepanelen

Warmtepomp installatie

Naast de vele honderden zonnepaneelsystemen die we de afgelopen jaren hebben geïnstalleerd bent u bij ons ook aan het goede adres voor een warmtepomp installatie. Vooral in combinatie met zonnepanelen is dit een ideale manier om uw gasverbruik terug te dringen!  Ook omdat er op dit moment subsidie te krijgen is op warmtepompen én de gasprijzen weer flink gestegen zijn is het een mooi moment om een warmtepomp installatie te plaatsen. Neemt u contact op met ons voor een maatwerkadvies en een vrijblijvende offerte.

Werking warmtepomp

De basiswerking een warmtepomp installatie kan simpel uitgelegd worden; het onttrekken van warmte uit lucht of grond, door middel van stroom. Er zijn 2 soorten warmtepompen; luchtwarmtepompen, en grondwarmtepompen. Ook wel; luchtgekoppelde en grondgekoppelde systemen.

Luchtgekoppelde systemen

Luchtwarmtepompen zijn vooral interessant bij bestaande bebouwing. Ze zijn eenvoudig in te zetten in elke woning, en vragen geen grote aanpassingen. Ze kunnen gecombineerd worden met een bestaande CV (bivalente opstelling), of standalone worden ingezet (monovalent). Eventueel in combinatie met een boilervat voor tapwater. In combinatie met een CV kan er met een relatief kleine pomp gewerkt worden, die als backup de CV heeft. Ook wordt de CV dan nog ingezet voor tapwater. Zonder CV (all-electric, gas eruit!) moet de pomp groter gekozen worden, en niet elke woning is hiervoor geschikt.

De voor- en nadelen een luchtwarmtepomp

 • Luchtwarmtepompen zijn slecht in het maken van (heel) heet water. Dus tapwater maken is moeilijker, en als je alleen radiatoren hebt en een slecht geïsoleerde woning, zal het rendement niet geweldig zijn.
 • Luchtwarmtepompen zijn eenvoudig in vrijwel elke woning in te zetten, het type pomp (alleen, of samen met CV) hangt af van uw woning (wel / geen vloerverwarming / isolatie) en van uw gasverbruik.
 • Bij een dergelijke installatie komt er altijd een buitenunit ergens te staan (soort airco-unit).

Grondgekoppelde systemen

Grondgekoppelde systemen (grondwarmtepompen) zijn vooral interessant in nieuwbouwwijken waarbij er in 1 keer 100 bronnen geboord kunnen worden, dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in kosten, en het is toch braakliggend terrein. Ook bij grote nieuwbouwwoningen kan het interessant zijn. Per woning zijn er tussen de 3 en 6 boringen nodig van 50 tot 150 meter diep. Hier gaat een gesloten buizensysteem in. Een bron begint op 11 graden, en deze daalt over de jaren naar een temperatuur van 6 graden. De daling kan afgeremd worden door in de zomer te koelen (gratis!) en deze warmte weer de grond in te sturen. Ook kan er door middel van zonnecollectoren extra warmte ingevoerd worden in de bodem waardoor de bron zelfs op 11 graden blijft, en het overall rendement hoger is en blijft.

De voor- en nadelen van een grondwarmtepomp

 • Grondwarmtepompen zijn een stuk beter in het maken van heet water;
 • Je móet koelen met grondwarmtepompen (dit kan een voordeel óf nadeel zijn), dit koelen is wel gratis;
 • Geen buitenunit nodig;
 • Kan niet overal door de benodigde boringen;
 • Hogere investering, iets hoger rendement.