Warmtepompen voor particuliere (nieuw)bouw.
Je hoort en leest er steeds vaker over; warmtepompen! Veelal wilde verhalen over grondboringen, hoge investeringen en slechte resultaten. Dit alles klopt. Tenminste, een beetje. Er zijn warmtepompen waarbij je de grond ingaat (grondboringen), er zijn systemen die een flinke investering vragen (>20.000 EUR) en er zijn bij slechte configuraties ook slechte resultaten te verwachten. Maar als je de juiste mensen spreekt zal je zien dat er veel meer achter zit, en daarom schrijf ik dit artikel. Wij plaatsen per week gemiddeld 4 warmtepompen, waarvan 3 ‘hybride’ en 1 ‘standalone’. Al jaren lang. En nog nooit werden wij gebeld met ‘ik heb het koud!’. En dat willen we graag zo houden.
Hybride warmtepomp
De meest eenvoudige en altijd toepasbare oplossing is de hybride warmtepomp. Deze warmtepomp is luchtgekoppeld. Oftewel; door de buitenlucht af te koelen met een airco-buiten-unit creëert hij warmte die vervolgens via vloerverwarming of radiatoren wordt afgegeven aan een woning. Deze warmtepomp werkt altijd samen met een ketel. De ketel blijft hangen, je voegt een warmtepomp toe aan het verwarmingssysteem. Deze warmtepomp kan géén tapwater (douchen) maken. Wat niet erg is, want warmtepompen zijn simpelweg niet goed in het maken van tapwater. Gasgestookte ketels daarentegen wel.
Zoals gezegd; een hybride warmtepomp is altijd toepasbaar. Dat wil niet zeggen dat het altijd rendabel is. Als je weinig gas verbruikt (<1000m3/jaar), kun je ook weinig besparen. Als je dan ook nog eens normale radiatoren hebt, schiet het gewoonweg niet op. Je bespaart dan bijvoorbeeld 700m3 gas, wat 1600kWh kost. De netto besparing op jaarbasis is dan 150-200 EUR, de terugverdientijd daarbij ruim boven de 10 jaar.
Als je echter vloerverwarming hebt, in een groter huis waarin je sowieso al wat meer gas verbruikt (2000m3), kun je bijvoorbeeld 1500 m3 besparen wat 3000 kWh kost. Dan is de besparing opeens 350-500 EUR / jaar, wat de terugverdientijd op 6-8 jaar brengt.
Kortom; je laat je ketel hangen voor de echt koude dagen (< 4 graden Celsius), en voor het maken van tapwater. Je krijgt een buitenunit die warmte maakt, en via een binnenunit (warmtewisselaar) wordt deze warmte in je vloer en/of radiatoren gestopt. Je hebt 100% zekerheid dat het altijd warm in de woning is, maar je hebt als nadeel dat je een ketel blijft houden, want onderhoud en vastrecht betalen betekent.
Of een warmtepomp echt goed zijn werk gaat doen is eenvoudig te testen door je ketel te maximaliseren op 55 graden, en te kijken of je bij die maximale watertemperatuur je woning behaaglijk houdt. Een langere opwarmtijd is daarbij niet erg. Gewoon een uurtje eerder je ketel aan het werk zetten.
Wat we even buiten beschouwing laten; zonnepanelen. Heb je een groot dak wat gunstig ligt? Dan is een warmtepomp in vrijwel alle situaties rendabel te krijgen. De stroom die je verbruikt kun je dan namelijk eenvoudig én goedkoop opwekken. Warmtepompen en zonnepanelen zijn simpelweg de ideale combinatie.
Standalone warmtepomp
Maar wat als je volledig van het gas af wilt? Dat kan vrijwel altijd. Of het rendabel is, is wederom een ander verhaal. Je woning moet kloppen. Dat betekent:
- Fatsoenlijke isolatie, en daarmee een niet al te hoge gasrekening (max 2400m3 voor normale woningen);
- Lage temperatuur afgiftesysteem. Oftewel; vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren (bijv. van Jaga).
- Koken op stroom, want je wil die gasaansluiting (letterlijk) op slot hebben.
En verder; je wilt niet net een nieuwe ketel gekocht hebben. Want dan is het zonde die de deur uit te moeten doen. Kortom; in bestaande bouw is een standalone oplossing, dus zónder ketel, niet eenvoudig rendabel te krijgen. Je isolatie verbeteren loont altijd, maar al je radiatoren moeten vervangen of speciaal vloerverwarming moeten leggen betekent een forse investering die je niet snel terugverdient. Al mag comfort ook wat kosten natuurlijk.
Klopt wel alles? Een oude ketel die aan vervanging toe is, redelijk goede isolatie, vloerverwarming en koken op stroom? Installeer dan vooral een standalone warmtepomp. Stroom is goedkoper dan gas én je kunt het zelf opwekken. Warmtepompen vragen vrijwel geen onderhoud. En je bent natuurlijk hartstikke duurzaam bezig. Met gasrekeningen onder de 2400 m3 kom je vrijwel altijd weg met een 10 kiloWatt warmtepomp. Deze warmtepompen zijn uitgerust met een boilervat voor tapwater, en zullen een woning altijd op temperatuur kunnen houden. De truc is dan wel om mooi constant te verwarmen.
Grondgekoppelde warmtepompen
Terug naar het begin van dit artikel: grondgekoppelde warmtepompen. 4 tot 10 boringen van 150 meter de grond in, en de warmte uit je ‘bron’ halen. Hoog rendement, want de grond is in de winter warmer dan de lucht. Echter, een bron koelt af (van 11 naar 7 graden Celsius over een periode van 15-20 jaar), en moet je dus zoveel mogelijk op temperatuur houden. Dit doe je door te koelen in de zomer. Je móet dus koelen. En natuurlijk je tuin op z’n kop voor een boorinstallatie. De investering is het dubbele van een luchtgekoppelde pomp, het rendement 5-15% hoger, afhankelijk van de situatie.
Grootste voordeel; je hebt geen buitenunit (die geluid, geen herrie!, maakt). Binnen heb je echter wel een flinke machinekamer nodig. Alleen in grote, hele grote nieuwbouwwoningen die gekoeld móeten worden kan het concurreren met luchtgekoppelde pompen (prijs/rendement verhouding). In alle andere situaties is een grondgekoppelde warmtepomp simpelweg te duur.
Verder heb je nog oppervlakte oplossingen, waarbij je niet boort, maar graaft. Deze hebben het lagere rendement van luchtgekoppelde pompen, maar de prijs van grondgekoppelde pompen. Ook niet wat.
Warmtepomp nieuwbouw, wat kost het?
Hybride pompen zijn goedkoop. Reken op max. 3000 EUR na subsidie. Luchtgekoppelde standalone pompen kosten tussen de 5000 en 8000 EUR, voor een ‘normale’ woning. Grondgekoppelde pompen het dubbele hiervan. Wilt u weten wat het oplevert? Maak gebruik van onze gratis tool!
Conclusie
Veel gasverbruik? Een hybride pomp kan altijd. CV aan vervanging toe? Kijk of je naar standalone kunt. En anders gewoon een nieuwe ketel met hybride oplossing. Nieuwbouw? Altijd standalone en luchtgekoppeld.
Het zijn eenvoudige systemen die doen wat ze moeten doen, en als de woning en situatie klopt, zal het altijd warm zijn in een woning, en dat voor een lage jaarlijkse prijs.