Warmtepompboiler werking
De werking van een warmtepompboiler is hetzelfde als de werking met een airco of gewone warmtepomp. Uit de buitenlucht wordt warmte onttrokken en door middel van compressie worden er hogere temperaturen behaald. Deze warmte wordt opgeslagen in een boilervat van 200-300L en gebruikt u voor warm tapwater of douchewater.
Bij een warmtepompboiler is het niet nodig om een buitenunit te plaatsen. Alle onderdelen zitten in de kop van de boiler. Er zijn wel 2 gevel- of dak-doorvoeren nodig om lucht aan te zuigen en af te voeren. Het mooiste is om overige warmte, die normaal niet gebruikt wordt, te hergebruiken. Plaatst u de boiler op een zolder, waarbij u de lucht aanzuigt vanuit binnen, zal uw woning daardoor afkoelen. Dit is niet aan te raden, behalve als de zolder niet direct verbonden is met het huis.
Prijs/kosten warmtepompboiler
De prijzen beginnen bij ongeveer 2500 euro inclusief installatie, na subsidie. Subsidies liggen tussen de €1000 en €1400 afhankelijk van het vermogen en volume.
Tip: check of u in aanmerking komt voor een duurzaamheidslening.
Ervaringen warmtepompboiler
Door het inzetten van dit apparaat zet u uw tapwater verbruik qua gas op 75% van de energie haalt hij uit de lucht, de overige 25% komt van stroom. Hierdoor kan het bij grotere gezinnen rendabel zijn om dit apparaat in te zetten, denk bijvoorbeeld aan de combinatie met zonnepanelen en een hybride warmtepomp.
Indien u voor gasloos gaat, dan kunt u bij een all-electric warmtepomp een boiler inzetten en is dit product overbodig.