wat is een warmtepomp?
  • Maandelijks geld besparen door minder gasverbruik
  • Een hybride warmtepomp is in elke situatie mogelijk
  • Subsidie minimaal €1.950,-

Wat is een warmtepomp? Een warmtepomp is simplistisch gezegd een apparaat waarin je stroom stopt, en waar warmte uitkomt. Met deze warmte kun je je woning op temperatuur houden. Een warmtepomp gebruikt dus stroom in plaats van gas, en hierin zit de grote winst. Want stroom is ten opzichte van gas duurzamer, goedkoper én zelf op te wekken.

Wat is een warmtepomp en is mijn woning geschikt?

Wat is een warmtepomp en is uw woning geschikt? In principe is elke woning geschikt voor een hybride warmtepomp (bijvoorbeeld de Techneco Elga). Een hybride warmtepomp werkt samen met de bestaande ketel, en zal 50% tot 97% van het gasverbruik voor verwarming kunnen dekken, afhankelijk van de situatie.

Niet elke woning is geschikt voor een stand-alone warmtepomp (bijvoorbeeld de Techneco Loria), dit zijn warmtepompen die de CV ketel volledig vervangen. De isolatie moet goed zijn, en het afgiftesysteem moet met lage watertemperaturen kunnen werken (vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren).

De werking van warmtepompen

Een warmtepomp voor een woning kunt u zien als een omgedraaide koelkast. De koelkast blaast de warmte naar buiten, bij een warmtepomp wil je juist de warmte binnen hebben. Eigenlijk heeft iedereen dus al een warmtepomp in huis! Dus wat is een warmtepomp? Warmtepompen zijn in feite te vergelijken met een koelkast!

De werking van warmtepompen is complex. Waarbij een ketel relatief eenvoudig gas verbrand, heb je bij warmtepompen te maken met een vloeibaar koelmiddel die je continue vergast, samenperst, afkoelt en weer vloeibaar maakt.

De eerste stap is het vergassen van het koelmiddel. Hierbij wordt het koelmiddel aan de kook gebracht en wordt warmte uit de lucht of grond onttrokken en opgenomen door het gas. Vervolgens wordt het middel door een compressor samengeperst, waardoor de temperatuur verder omhoog gaat. Op dat moment is de warmte van dusdanig niveau dat het afgegeven kan worden aan het CV water in uw vloer, via een warmtewisselaar. Hierdoor koelt het middel dus weer af. Vervolgens wordt de druk verlaagd door een expansieventiel, en begint het proces weer opnieuw.

Warmtepomp ook voor tapwater?

Verder kunnen warmtepompen ook boilers voor tapwater (douchen) verwarmen. Op dat moment kan de pomp dus niet het huis verwarmen! Dit is niet erg, omdat er in een betonvloer zoveel warmte opgeslagen zit dat een uurtje per dag tapwater maken niet gemerkt wordt. Tapwater maken is iets waar warmtepompen niet goed in zijn, omdat deze hoge temperaturen zijn benodigd. Als hij het niet redt, kan er een elektrisch element bijgeschakeld worden, die tevens één keer per week zorgt voor hoge temperaturen tegen legionella. Het maken van tapwater kost relatief veel stroom. Ter ondersteuning kan er eventueel gekozen worden voor zonnecollectoren, maar dat is eigenlijk alleen maar interessant voor grote gezinnen met jonge kinderen.

Wilt u weten of een warmtepomp rendabel is in uw situatie? Neem vrijblijvend contact met ons op. Daarnaast kunt u ervan uitgaan dat wij een subsidie van minimaal €1.950,- kunnen aanvragen voor u.