prijzen warmtepomp
  • Maandelijks geld besparen

  • Een hybride warmtepomp is altijd mogelijk

  • Subsidie minimaal €1.800,-

Een warmtepomp is een apparaat waarin je stroom stopt, en waar warmte uitkomt. Met deze warmte kun je je woning verwarmen. Een warmtepomp gebruikt dus stroom in plaats van gas, en hierin zit de grote winst. Want stroom is ten opzichte van gas duurzamer, goedkoper én zelf op te wekken.

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

In principe is elke woning geschikt voor een hybride warmtepomp (bijvoorbeeld de Techneco Elga). Een hybride warmtepomp werkt samen met de bestaande ketel, en zal 50% tot 97% van het gasverbruik voor verwarming kunnen dekken, afhankelijk van de situatie.

Niet elke woning is geschikt voor een stand-alone warmtepomp (bijvoorbeeld de Techneco Loria), een warmtepomp die de CV ketel volledig vervangt. De isolatie moet goed zijn, en het afgiftesysteem moet met lage temperaturen kunnen werken (vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren).

Werking warmtepomp

Een warmtepomp voor een woning kunt u zien als een omgedraaide koelkast. De koelkast blaast de warmte naar buiten, bij een warmtepomp wil je juist de warmte binnen hebben. Eigenlijk heeft iedereen dus al een warmtepomp in huis, al jaren lang.

De werking van een warmtepomp is complex. Waarbij een ketel eenvoudig gas verbrand, heb je bij een warmtepomp te maken met een vloeibaar koelmiddel die je continue vergast, samenperst, afkoelt en weer vloeibaar maakt. En dan weer alles van voor af aan.

De eerste stap is het vergassen van het koelmiddel. Hierbij wordt het koelmiddel aan de kook gebracht en wordt warmte uit de lucht of grond onttrokken en opgenomen door het gas. Vervolgens wordt het middel door een compressor samengeperst, waardoor de temperatuur verder omhoog gaat. Op dat moment is de warmte van dusdanig niveau dat het afgegeven kan worden aan het CV water, via een warmtewisselaar. Hierdoor koelt het middel dus weer af. Dan wordt de druk verlaagd door een expansieventiel, en begint het proces weer opnieuw.

Warmtepomp voor tapwater

Verder kan een warmtepomp ook een boiler voor tapwater (douchen) verwarmen. Op dat moment kan de pomp dus niet het huis verwarmen! Dit is niet erg, omdat er in een vloer zoveel warmte gebufferd zit dat een uurtje per dag tapwater maken niet gemerkt wordt. Tapwater maken is iets waar een warmtepomp niet goed in is, omdat het hoge temperaturen moet zijn. Als hij het niet redt, kan er een elektrisch element bijgeschakeld worden, die tevens 1 keer per week zorgt voor hoge temperaturen tegen legionella. Het maken van tapwater kost relatief veel stroom. Ter ondersteuning kan er eventueel gekozen worden voor zonnecollectoren, maar dat is eigenlijk alleen maar interessant voor grote gezinnen met jonge kinderen.

Wilt u weten of een warmtepomp rendabel is in uw situatie? Neem vrijblijvend contact met ons op. Daarnaast kunt u ervan uitgaan dat wij een subsidie van minimaal €1.800,- kunnen realiseren.