Afbouw van de Salderingsregeling: Eigenaren van zonnepanelen mogen vanaf 2023 ieder jaar 11% minder salderen
De salderingsregeling is vastgelegd in de Elektriciteitswet 1998 (artikel 31C) en de Wet belastingen op milieugrondslag (artikel 50, lid twee). Minister Wiebes van Economische zaken heeft voor beide wetten wijzigingen voorbereid. Deze wijzigingen hebben betrekking op de salderingsregeling op zonnepanelen, die tussen 1 januari 2023 en 1 januari 2031 geleidelijk afgebouwd. Hierna wordt de invoeding van zonnestroom door kleinverbruikers op het elektriciteitsnet niet langer verrekend met dat wat zij verbruiken.
Verloop van de afbouw van de salderingsregeling
De hoogte van de saldering per jaar is opgenomen in de wet belastingen op milieugrondslag. In het overzicht hieronder is het afbouwpercentage voor de salderingsregeling tussen 2022 en 2031 te zien. Dit is nog een voorlopig afbouwpad, eind 2019 komt minister Wiebes met een definitief afbouwpad. Deze is gebaseerd op de meest recente cijfers uit de Klimaat en Energieverkenning 2019.
Dit mag vanaf 2023 per jaar worden gesaldeerd:
- 2023 – 89 procent
- 2024 – 78 procent
- 2025 – 67 procent
- 2026 – 56 procent
- 2027 – 45 procent
- 2028 – 34 procent
- 2029 – 23 procent
- 2030 – 11 procent
- 2031 en de daarop volgende jaren naar 0 procent.
Het meest rendabel bij eigen verbruik
Huishoudens en bedrijven die direct verbruiken wat zij opwekken betalen geen elektriciteitsprijs, energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Zij behouden de vrijstelling op belasting van elektriciteit die achter de meter is opgewekt en direct wordt verbruikt. Hierdoor ondervinden zij geen effect van de salderingsregeling. De afbouw van de salderingsregeling heeft alleen betrekking op elektriciteit die het net wordt ingevoed. Hierdoor loont het om zelf opgewekte energie direct te verbruiken of achter de meter op te slaan.
Verplicht een slimme meter
Om de afbouw van de salderingsregeling te kunnen meten is het noodzakelijk dat alle kleinverbruikers een meetinrichting hebben die de afname en invoeding van elektriciteit op het net apart kan meten. Vanaf 21 januari 2021 is het daarom verplicht om een dergelijke meetinrichting te hebben. De verwachting is dat eind 2020 de meeste kleinverbruikers zijn verzien van een meetinrichting. De resterende verbruikers zullen tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2022 een aanbod van hun netbeheerder ontvangen over de plaatsing van een geschikte meter. Deze meters moeten voldoen aan de eis dat zij de invoeding en afname van elektriciteit apart kunnen meten.
Automatisch verrekend
Op het moment van ingang van de salderingsregeling hoeven kleinverbruikers met zonnepanelen geen actie te ondernemen. Zij krijgen automatisch met de afbouw te maken doordat hun leverancier de afbouw verwerkt in de energierekening.
Meer besparen op de energierekening
Ook met de komst van de nieuwe salderingsregeling blijven zonnepanelen rendabel, zeker als u direct verbruikt wat u opwekt. Wij hebben jarenlang ervaring in duurzame projecten en zijn expert in warmtepompen en zonnepanelen. Wij helpen u graag verder met het verduurzamen van uw woning. Het is door de verlenging van de salderingsregeling zelfs mogelijk om overtollig stroom terug te leveren aan uw energieleverancier, hiermee haalt u nog meer voordeel!
Benieuwd naar de mogelijkheden voor bij u thuis? Vraag vrijblijvend een offerte op of neem contact met ons op!
Bron: Solarmagazine