Afbouw van de salderingsregeling: 

De salderingsregeling is vastgelegd in de Elektriciteitswet 1998 (artikel 31C) en de Wet belastingen op milieugrondslag (artikel 50, lid twee). Stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen en niet direct zelf wordt verbruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit proces staat bekend als teruglevering. Voor de teruggeleverde elektriciteit ontvang je een vergoeding van het energiebedrijf. Er vinden echter veranderingen plaats in de regelgeving met betrekking tot dit proces. Hoe zit dit precies?

Verloop van de afbouw van de salderingsregeling

De Eerste Kamer heeft dankzij de tegenstem van de BoerBurgerBeweging (BBB) en GroenLinks-PvdA het wetsvoorstel van minister Jetten om het salderen vanaf 1 januari 2025 af te bouwen met een ruime meerderheid verworpen.

De hoogte van de saldering per jaar is opgenomen in de wet belastingen op milieugrondslag. In het overzicht hieronder is het afbouwpercentage voor de salderingsregeling tussen 2023 en 2031 (en later) te zien. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of u nu al zonnepanelen heeft of deze nog gaat kopen.

Dit mag vanaf 2024 per jaar worden gesaldeerd:

  • 2023 – 100 procent
  • 2024 – 100 procent
  • 2025 – 64 procent
  • 2026 – 64 procent
  • 2027 – 55 procent
  • 2028 – 46 procent
  • 2029 – 37 procent
  • 2030 – 28 procent
  • 2031 en de daarop volgende jaren naar 0 procent.

Het meest rendabel bij eigen verbruik

Huishoudens en bedrijven die direct verbruiken wat zij opwekken betalen geen elektriciteitsprijs, energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Zij behouden de vrijstelling op belasting van elektriciteit die achter de meter is opgewekt en direct wordt verbruikt. Hierdoor ondervinden zij geen effect van de salderingsregeling. De afbouw van de salderingsregeling heeft alleen betrekking op elektriciteit die het net wordt ingevoed. Hierdoor loont het om zelf opgewekte energie direct te verbruiken of achter de meter op te slaan.

Verplicht een slimme meter

Tot het einde van 2024 mogen zowel bedrijven als consumenten nog gebruikmaken van een oud type elektriciteitsmeter in combinatie met zonnepanelen. Voor de afbouw van salderen is het vereist dat consumenten en bedrijven een elektriciteitsmeter hebben met een dubbel telwerk: één voor het energieverbruik en één voor de opbrengst van de zonnepanelen.

Als de Eerste Kamer akkoord gaat met het afbouwen van salderen, wordt vanaf 1 januari 2025 het gebruik van een meter met twee afzonderlijke telwerken (voor verbruik en opbrengst) verplicht.

Automatisch verrekend

Op het moment van ingang van de salderingsregeling hoeven kleinverbruikers met zonnepanelen geen actie te ondernemen. Zij krijgen automatisch met de afbouw te maken doordat hun leverancier de afbouw verwerkt in de energierekening.

Meer besparen op de energierekening

Ook met de komst van de nieuwe salderingsregeling blijven zonnepanelen rendabel, zeker als u direct verbruikt wat u opwekt. Wij hebben jarenlang ervaring in duurzame projecten en zijn expert in warmtepompen en zonnepanelen. Wij helpen u graag verder met het verduurzamen van uw woning. Het is door de verlenging van de salderingsregeling zelfs mogelijk om overtollig stroom terug te leveren aan uw energieleverancier, hiermee haalt u nog meer voordeel!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor bij u thuis? Vraag vrijblijvend een offerte op of neem contact met ons op!

Bron: Solarmagazine