zonnecollectoren kopen

Zonnecollectoren werking

Hoe werken zonnecollectoren? Bij zonnecollectoren is het de bedoeling dat de zon een vloeistof (water of koelmiddel) opwarmt, deze warmte wordt opgeslagen in een boilervat. Zet u dan de kraan of douche open, dan stroomt dit warme water naar uw CV ketel, deze verwarmt het desgewenst verder op, of stuurt het direct door.

Let wel; vrijwel alle zonnecollectoren die u ziet zijn bedoelt voor het (voor)verwarmen van tapwater. Dus voor het douchen en warm kraanwater. Dit werkt natuurlijk alleen als de zon sterk genoeg is, op jaarbasis kunt u hiermee ongeveer 50% van uw gasverbruik aan uw tapwaterkant mee besparen. Aangezien uw gasverbruik aan uw tapwaterkant waarschijnlijk niet heel veel is (maximaal 400 m3 gas voor een gezin), kan de besparing ook nooit heel groot zijn.

Het is redelijk duur en complex om zonnecollectoren aan te sluiten op de verwarmingskant van uw CV installatie. Daarnaast is er een ‘mismatch’ tussen vraag en aanbod van warmte. Alle warmte krijgt u tenslotte in de zomer, als u er geen behoefte aan heeft. Daarom is het aansluiten van zonnecollectoren aan de verwarmingskant meestal (ook) niet rendabel.

Prijs/kosten

Reken voor een mooie set op ongeveer 2500 tot 3000 Euro. Grotere sets worden logischerwijs duurder. De terugverdientijd van zonnecollectoren is meestal langer dan de levensduur van het product, behalve als je een gezin hebt met veel jonge kinderen, en de totale situatie zich er mooi voor leent. Duurzaam is het natuurlijk wel.

Subsidie

De subsidie is afhankelijk van het vermogen van het systeem, reken op 700-1500 Euro.

Ervaringen

Als eigenaar van The Sunshine Company heb ik zelf zonnecollectoren. Ik behaal in de zomer een forse besparing op gas. In de winter doen ze vrijwel niets. Het systeem werkt, is onderhoudsvrij, maakt geen geluid, en doet wat het moet doen. Kortom; het is een prima systeem, maar met (in mijn situatie) een terugverdientijd van 15 jaar niet echt rendabel. De reden dat ik ze zelf wel heb? Het is leuk en duurzaam.