Welke merken zonnepanelen zijn er?
In de wereld van zonnepanelen zijn bijna ontelbaar veel merken. Het gros van de markt komt uit China. En de meeste van deze fabrikanten gebruiken vrijwel dezelfde technieken.
De meest voorkomende soort panelen zijn Mono Kristallijn panelen. Deze worden dan ook het meest verkocht.
Bij The Sunshine Company wisselen we 2-3 keer per jaar van type of merk zonnepanelen. Zo kijken we naar de markt (vraag/aanbod), kwaliteit van het paneel, beschikbaarheid, vermogen en kleur. Toen we in 2010 begonnen gebruikten we Yingli panelen van 235wp. Inmiddels, ruim 10 jaar verder, zitten we al boven de 400wp.
Op moment van schrijven gebruiken wij de volgende merken:
Bent u toch aan het oriënteren naar andere merken? En bent u er nog niet zeker van wat u moet kiezen? Neem dan contact met ons op. Of lees hieronder verder over één van de volgende merken:
Waar moet ik op letten bij het kiezen van zonnepanelen?
Bij ons hoeft u eigenlijk niet op te letten, wij hebben vaak slechts 1 of 2 panelen in ons assortiment en dat betekent dat we eigenlijk de keuze al voor u gemaakt hebben. Wij onderzoeken of het paneel dat we inkopen voldoet aan onze eisen, prijs, beschikbaarheid, vermogen, kleur, formaat en kijken daarnaast of het van een bekende fabrikant komt.
Er zijn wel enkele zaken die u moet weten om onderling te kunnen vergelijken.
- Type paneel
- Poly-kristallijn (oudere type blauwe panelen, worden nu bijna niet meer aangeboden)
- Mono-kristallijn (voornamelijk of volledig zwart, meest gebruikte paneel)
- Glas-Glas (nieuwere generatie zonnepanelen, langere levensduur, minder degradatie en minstens 50% duurder)
- Dunne Film / CIS / CIGS (veel gebruikt tot 2017-2018, compleet zwart egale panelen met meer opwek uit licht i.p.v. direct zonlicht, worden nu niet meer verkocht)
- Vermogen van het paneel
- Het vermogen wordt altijd uitgedrukt in wp (wattpiek), dit getal is het maximale wattage dat een paneel zou kunnen opwekken. In de praktijk haal je dat echter nooit, het gaat om het maximaal haalbare. Een 400wp paneel zou op een piekmoment in Nederland 375W kunnen opwekken ongeveer.
- Kleur van het paneel
- Full-black of All-black betekent dat het gehele paneel qua aanzicht zwart is. Het frame, de cellen en de backplate. Wanneer er niet specifiek full of all bij staat, kan het zijn dat het paneel zelf zwart is, de cellen zwart zijn, maar de backplate niet. Hierdoor ontstaan er witte randen rondom elke cel. Op een plat dak uit het zicht maakt dat natuurlijk niets uit. Op schuine daken of platte daken die vol in het zicht liggen gebruiken we voornamelijk de full-black panelen.
- Blauwe panelen komen bijna niet meer voor. Bij hele grote projecten zoals op zakelijke hallen worden deze nog wel eens gebruikt omdat het iets goedkoper is.
- Prijs
- Het vergelijken op prijs is soms best lastig. Want als het paneel van de een een ander type paneel is, is het altijd appels met peren vergelijken. De makkelijkste manier om te vergelijken is daarom ook de prijs per wattpiek. Een paneel van 200 euro voor 400wp of 250 euro voor 425wp is simpel te vergelijken. De eerste kost 0,50 euro per wattpiek, de tweede 0,59 euro per wattpiek.
- Wanneer de prijs van de een aanzienlijk hoger is, kun je kijken naar het type. Glas-glas is altijd duurder, een niet volledig zwart paneel is altijd iets goedkoper. Zo kunt u voor u zelfs afwegen of de duurdere prijs per wattpiek het voor u waard is.
- Risico/garantie
- In zonnepanelen zit vrij weinig risico. Fabrikanten gooien graag met lange garanties, maar wat is die garantie eigenlijk waard? Wanneer u 15 jaar garantie krijgt, wat verwacht u dat u na 12 jaar nog krijgt van de fabrikant? Het paneel wordt dan al lang niet meer gemaakt, nieuwe panelen kun je niet zomaar uitwisselen met uw bestaande panelen. Het enige wat ze dan kunnen bieden is een vergoeding voor uw paneel. U heeft nog 3 jaar garantie over, het paneel kostte 200 euro, 3/15e van de garantie/prijs is 40 euro resterend.
- Hier schiet u natuurlijk weinig mee op. En bij een systeem zonder optimizers is het zelfs zo dat het paneel er tussenuit moet. Anders beïnvloedt het kapotte paneel alle andere panelen in die string. De arbeid die hierbij komt kijken valt niet onder de garantie na 12 jaar.
- Nu is het risico op een kapot paneel zeer klein. In de afgelopen 12 jaar is het op 1 hand te tellen dat een paneel echt kapot was. En dan is het ook nog vaak in het 1e jaar, waardoor we hem simpelweg uitwisselen uit onze voorraad.
- M.a.w. staat u niet blind op de garantie. Als de een 10 jaar biedt en de ander 20, maakt dat uiteindelijk in de praktijk vrij weinig uit.
Formaat van het zonnepaneel
Het formaat van het paneel dat wij gebruiken kunt u altijd terug vinden in de datasheet, welke wij meesturen in de offerte.
Voorheen was het formaat redelijk standaard, namelijk 1,65 bij 1,00. Daar kon een paar mm verschil in zitten per fabrikant, maar ze waren bijna gelijk.
Inmiddels is dat echter compleet veranderd. Met de grotere vermogens is niet alleen de cel beter geworden, maar ook het paneel groter. Dus per m² is het paneel niet heel veel beter geworden.
Zo kan het dus best zijn dat bij onze offerte we uitkomen op 12 panelen, terwijl een concurrent op 10 of juist op 14 panelen komt. Dit is afhankelijk van het formaat. Ook verschilt het rendement per zonnepaneel.
Inmiddels zijn de panelen 1,10-1,14 breed en 1,70-1,75 breed.