schaduw en zonnepanelen

Zonnepanelen schaduw? Schaduw is het lastigste onderwerp voor zonnepanelen. Op deze pagina vindt u verschillende oplossingen hoe wij als installateur omgaan met schaduw.
Er zijn namelijk een aantal zaken waar wij rekening mee moeten houden, voor elke situatie is gelukkig ook weer een oplossing.

Verschillende soorten schaduw

Schaduw kan op verschillende manier invloed hebben op een systeem. De verschillen in schaduw zijn ook groot.

De verschillende soorten schaduw zijn o.a.:

  • Hoge bomen (ook in de winter, tak-schaduw)
  • Schoorsteen
  • Dakkapel
  • Ontluchtingspijpjes of afvoer
  • Straatlantaarn
  • Gebouwen

Doordat de zon van oost naar west beweegt, beweegt de schaduw ook. Zo kan het zijn dat u in de ochtend deels schaduw heeft, maar in de middag juist helemaal niets of vice versa. Voor zonnepanelen is schaduw funest, een klein plekje schaduw op een zonnepaneel zorgt er direct voor dat 1 deel van het zonnepaneel bijna niks meer kan produceren.

Zonnepanelen en schaduw is funest

Als een cel voor de helft bedekt is, betekend dit direct dat het hele zonnepaneel 50% minder opwekt. En of dat nu 1 halve cel is of 1 rij met halve cellen schaduw maakt niets uit.

Zodra echter 1 rij cellen compleet schaduw heeft (over de korte kant van het paneel), dan zal het paneel zichzelf beschermen waardoor de productie terugvalt naar 0.
Doordat panelen standaard in serie worden geschakeld, hebben de overige panelen in dezelfde serie (ook wel string genoemd) ook last van deze schaduw. Dit heeft exact hetzelfde effect als 1 cel op 1 paneel.

Zonnepanelen schaduw oplossing

Zonnepanelen en schaduw oplossing? Gelukkig zijn hier wel oplossingen voor, optimizers en micro-omvormers. Alhoewel de werking van de 2 compleet anders is, is de uitkomst voor u als consument hetzelfde. Het zorgt ervoor dat elk paneel voor zichzelf werkt, dit noemen ze parallel geschakelde zonnepanelen.

Het effect van 1 cell schaduw wordt hiermee opgelost. Door het paneel te optimaliseren (met optimizers) werkt het paneel niet meer voor 50% bij schaduw, maar sluit het alleen dat deel af wat schaduw heeft. Het voltage van het paneel blijft dankzij de optimizer gelijk waardoor het paneel zijn werk veilig kan uitvoeren, ondanks de schaduw. Hierdoor verliest u een stuk minder productie.