the sunshine company

 

Gas is 70% goedkoper dan stroom. De energetische waarde van 1 kuub gas is namelijk 10 keer zo hoog als van 1 kilowattuur aan stroom. Kortom; het is niet eenvoudig om rendabel gas te besparen met (eventueel zelf opgewekte) stroom. Zou je een gloeilamp van 1000 Watt 10 uur laten branden zou je 1m3 gas besparen. Het kost 2 EUR aan stroom, je bespaart 0,65 EUR aan gas.

Er zijn verschillende producten op de markt om uw gasverbruik te verlagen, voornamelijk door elektra in te zetten. In dit blog zullen we de volgende producten toelichten:

De zonnestroomboiler

Uit zonnepanelen komt gelijkstroom, dit wordt door een omvormer omgezet in wisselstroom, welke geschikt is voor gebruik in uw huis. Bij het inzetten van een zonnestroomboiler wordt er een warmte-element (met een rendement van 1) direct na de zonnepanelen, maar vóór de omvormer ingezet. Dit warmte-element verwarmt een buffervat met water, wat uw CV ingaat. Het voordeel is dat u relatief weinig (minder) gaat terugleveren aan het net. Een gedeelte van de opgewekte stroom zal namelijk niet eens naar uw omvormer gaan. U kunt het eigenlijk zien als een dure waterkoker, met financieel een slecht rendement. In praktijk gebruikt de zonnestroomboiler ongeveer 1200 kWh (€270), en bespaart 400 m3 gas (€260) . Zolang er in Nederland gesaldeerd mag worden is dit geen rendabele oplossing.

zonnestroomboiler the sunshine company

 

Zonnecollectorenzonnecollector

Zonnecollectoren worden vaak genoemd als dé manier om gas te besparen. Je kunt ze inzetten aan de CV kant van een verwarmingssysteem, of aan de tapwaterkant van het systeem. 95% van de zonnecollectoren in Nederland zijn aangesloten op de tapwaterkant van het systeem en worden dus gebruikt om te besparen op tapwater gasverbruik.

De werking is eenvoudig. Er wordt een buffervat ingezet met water, deze wordt aan de tapwaterkant van uw CV aangesloten (de open kant, voor het douchen etc.). Dit buffervat wordt opgewarmd door het water door een vlakke-plaat collector of buizen-collector te laten lopen.

Dit werkt natuurlijk alleen als de zon sterk genoeg is, op jaarbasis kunt u hiermee ongeveer 50% van uw gasverbruik aan uw tapwaterkant mee besparen, zo’n 100-200 m3 gas per jaar. In de winter heb je veel te weinig warmte, in de zomer teveel. In praktijk is het systeem niet heel rendabel, alleen als er héél veel gas wordt verbruikt aan de tapwaterkant.

De luchtwarmtepomp

Iedereen kent en heeft deze variant al! In uw koelkast zit er namelijk één; een warmtepomp. De ene ruimte wordt afgekoeld (uw koelkast), de andere ruimte (keuken) wordt opgewarmd. Het is simpelweg een warmtewisselaar. Een airco doet precies hetzelfde overigens; warmte onttrekken aan een ruimte (binnen), en die in een andere ruimte (buiten) weer uitblazen.

De warmtepomp waar wij over spreken koelt de buitenlucht af, hierbij komt warmte vrij. Deze warmte wordt door middel van een koelmiddel naar binnenshuis getransporteerd, waar het afgegeven wordt aan het water van uw vloerverwarming.

Warmtepompen zijn zeer efficiënt, ze hebben een COP (rendement) van 4 tot 5. Dit betekent dat wanneer je er 1 kWh aan stroom erin stopt, er 4 tot 5 kW aan warmte uitkomt. Dit is bij een buitentemperatuur van 7 graden. Wordt het kouder, dan gaat het rendement omlaag. Dit is niet erg, het gaat er tenslotte om wat er op jaarbasis wordt verbruikt aan stroom. Het verbruik van een pomp ligt aan de manier van opstellen, de grootte van het huis, de isolatiewaarde en het afgiftesysteem. Simpel gezegd verbruikt een warmtepomp 2 kWh per kuub gas wat er bespaart wordt.

Warmtepompen kun je hybride opstellen, waarbij ze samenwerken met een bestaande CV ketel. Dit is vooral interessant voor mensen die net een nieuwe CV ketel hebben of in woningen waar de vloerverwarming niet de hoofdverwarming is.

Warmtepompen kun je ook standalone opstellen. Hierbij gaat de CV er volledig uit. Dit is altijd interessant bij nieuwbouwwoningen en soms interessant in bestaande bouw of bij renovaties. Belangrijk is een goede isolatiewaarde en goede vloerverwarming (als hoofdverwarming).

Een tussenoplossing is de Daikin / Intergas combinatie. Dit is een warmtepomp en CV ketel in één. Deze is zeer interessant bij woningen die niet 100% geschikt zijn voor standalone en waar de ketel aan vervanging toe is.

Aard- of grondwarmtepomp

Vaak toegepast in grotere nieuwbouwwoningen en grote projecten. Hierbij wordt er warmte onttrokken uit de aarde, waarvoor dure boringen gemaakt moeten worden. Het rendement is iets hoger dan van een luchtwarmtepomp, denk aan 10-20%. De prijs is echter 50-100% hoger. Daarom kan een grondgekoppeld systeem niet concurreren met een luchtgekoppeld systeem. Voordeel is wel dat er geen buitenunit nodig is die geluid maakt. Nadeel is dat er binnen een flinke ruimte nodig is voor alle apparatuur. Het zijn complexe en kostbare installaties.

Infraroodpanelen

Infrarood is een fijne warmte. Het is direct voelbaar en je kunt het eenvoudig aan- en uit zetten. Het nadeel is dat je panelen in je woonkamer etc. moet hangen en dat het rendement laag (1) is. Net zo hoog als van een gloeilamp en 4 keer lager dan van een warmtepomp. De investering is echter ook laag. Een leuke manier om een kleine rest zonnestroom op te maken of om bijvoorbeeld warmte te genereren in een studeerkamer waar je maar een korte tijd verblijft.

infraroodpanelen

Warmtepomp-boiler

Dit is een boilervat met daarin een warmtepomp. Het boilervat wordt aangesloten op de tapwaterkant van de CV installatie. De warmtepomp doet altijd zijn werk, ook als de zon niet schijnt. Dit betekent dat het volledige gasverbruik (400m3) voor het tapwater op nul gezet kan worden.

Er wordt een 200 of 300 liter vat geplaatst met in de kop een warmtepomp. Via 2 slangen wordt lucht van buiten aangevoerd, deze lucht wordt afgekoeld, de warmte in het water gestopt. De koelere lucht wordt vervolgens weer naar buiten geblazen. (Fujitsu DSW300+).

Het verbruik is ongeveer 800-1200 kWh per jaar. Het is geen geweldig rendabele oplossing. Het zijn relatief dure apparaten, die maar weinig gas besparen.