NIET Kopen (Update juli 2024)
Een zonnestroomboiler is niets meer dan een fors uitgevallen waterkoker. Wij hebben één advies: KOOP DIT PRODUCT NOOIT! Het is onrendabel, niet duurzaam, financieel onaantrekkelijk en zonde van uw mooie zonnestroom. Veel partijen adviseren u nu om een zonnestroomboiler (ook wel e-boiler genoemd) te kopen, omdat u beter meer kan verbruiken dan terugleveren bij overcapaciteit. Hieronder uitgelegd waarom wij u dit NIET zouden adviseren.
Betere alternatieven: Een warmtepompboiler (gebruikt 75% minder stroom dan een zonnestroomboiler) of plaats een airco om uw woning comfortabel te houden. Hieronder twee situaties uitgelicht:
Géén stroomoverschot?
Een elektrische boiler gebruikt ongeveer 9 kilowattuur stroom om 1 kuub gas te besparen. Als u geen stroomoverschot hebt van uw zonnepanelen, saldeert u al uw stroom. Dit betekent dat een kilowattuur u 30 cent kost. 1 kuub gas kost 130 cent. Dus u moet 270 cent aan stroom gebruiken om 130 cent gas te besparen. Hiermee komt u dan ook op een negatief saldo van 140 cent.
Wél stroomoverschot?
Als u wél een stroomoverschot hebt van uw zonnepanelen, levert u de extra stroom terug aan het net. Hiervoor krijgt u bijvoorbeeld 13 cent per kilowattuur. In dat geval kost het u 117 cent (op basis van de eerder benoemde ‘9 kilowattuur stroom’ aan stroom om 130 cent gas te besparen. Hiermee komt u op een positief saldo van 0,13 cent. Echter, betaalt u tegenwoordig ook voor de teruglevering. Dit is gemiddeld 9 cent. Uw besparing komt daarmee op 0,04 cent. Hiermee gaat u de aanschafprijs van een zonnestroomboiler NIET terugverdienen.
Vaste versus dynamische tarieven
Bovenstaande geldt voor mensen met vaste tarieven. Hebt u een dynamisch tarief, wordt het veel ingewikkelder en is het alleen rendabel als u uw boiler prijs gestuurd kan aansturen. Weinig mensen hebben dit.
Ons advies
Zonnestroomboiler werking
Hoe werkt het? Uit zonnepanelen komt gelijkstroom, dit wordt door een omvormer normaliter omgezet in wisselstroom, geschikt voor gebruik in uw huis. Bij het inzetten van een zonnestroomboiler wordt er een warmte-element (met een rendement van 1) direct na de zonnepanelen, maar vóór de omvormer ingezet. Deze werkt dus op de gelijkstroom van uw zonnepanelen.
Dit warmte-element verwarmt een boilervat met water, dat uw CV ingaat. Het voordeel is dat u relatief minder gaat terugleveren aan het net. Een gedeelte van de opgewekte stroom zal namelijk niet eens naar uw omvormer gaan.
In de praktijk gebruikt de zonnestroomboiler ongeveer 1200 kWh en bespaart 400 m3 gas.
Zolang er in Nederland gesaldeerd mag worden, is dit een onrendabele oplossing.
Prijs/kosten zonnestroomboiler
Een vat met spiraal en installatie zal nooit heel duur zijn, maar hoe goedkoop het ook is; het is nog altijd te duur. Daarnaast zit er op een zonnestroomboiler geen subsidie en verdient u een eventuele minimale besparing NIET terug.
Meer informatie besparen op gas
Wilt u besparen op gas en bent u op zoek naar een duurzame oplossing? Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op!